”Jag blödde från huvudet”

Svenska vittnen om paniken i Oslo: Folk sprang åt alla håll

1 av 54 | Foto: SCANPIX
Minnesplats utanför Oslo domkyrka.
NYHETER

OSLO/STOCKHOLM. Plötsligt kom smällen.

Svenska Ida, 27, kastade sig över chefens 7-åriga dotter för att skydda henne.

– Jag märkte sedan att jag blödde från huvudet, men de andra klarade sig, säger Ida till Aftonbladet.

Minst sju personer miste livet i explosionen i centrala Oslo.

Ida, 27, satt med chefens 7-åriga dotter på kontoret två hus bort från regeringsbyggnaden och ritade på white board-tavlan när bomben briserade i går eftermiddag.

Hon kastade sig över barnet.

– Jag tänkte bara på att skydda henne.

Ida berättar att alla fönstren blev utblåsta.

Sedan märkte hon att hon blödde i huvudet. Av glassplittret. Hon fick sys på sjukhuset.

– Jag har fortfarande glassplitter i benet och sitter fortfarande och plockar ut splitter ur huvudet, säger hon till Aftonbladet.

I samma byggnad fanns Michaela Westin från Söderhamn, som bott i Norge i tre år.

– Det kändes som att hela byggnaden flög upp och landade igen. Jag trodde det var krig. Jag var absolut säker på att jag skulle dö.

Hon flydde ut på gatan och filmade den nu brinnande regeringsbyggnaden:

– Åh fy fan, jag fick lite panik. Åh fy fan alltså, säger hon på filmen.

En stund senare ser hon en kvinna springa från attentatsplatsen. Blodig i ansiktet.

Sirener ljöd hela tiden

Svenskarna Martin Gunnerblad och kompisen Sal Passanisi var på väg till sin parkerade bil på Kongens gate i Oslo när de hörde en enorm explosion i närheten. När de vände sig om såg de ett stort rökmoln.

– Vi var omkring 200 meter därifrån men vi kände tryckvågen. Glasrutorna i byggnaderna runt oss skakade och i husen närmast krossades de, säger Sal.

De fruktade att ett terrordåd inträffat och flydde i sin bil.

Tobias Johansson och hans flickvän tvingades vänta utanför sitt hus, som var avspärrat. Polisens bombtekniker undersökte en misstänkt bil på gatan.

– Det kan ta en halvtimme eller fyra timmar sa polisen, men vi fick inte komma in i huset för om något detonerade skulle tryckvågen bli så massiv.

Svenska André Berglund var i går med svenska kompisarna Moa Jakobsson och Mathias Österberg i centrala Oslo. Han berättar om gråtande och blodiga människor i panik på gatorna.

Ständiga ambulanssirener ljöd i luften.

– Vi var på stationen i centrala stan och kände att hela byggnaden började skaka. Då gick vi ut och såg hur det rök, och vi mötte människor som sprang därifrån grinande och sa att det var blodiga människor, säger André Berglund.

”En enorm jävla smäll”

Norrmannen Morten Larsson som befann sig två byggnader i från explosionen:

– Jag blev kastad 2,5 meter genom luften och min kamrat sprang i från mig i chock, säger han till Aftonbladet.

Svenske Henrik Evertsson, 24, var också alldeles i närheten av explosionen.

Henrik rusade ut från fotoaffären på Møllergatan och såg en sprängd bil framför entrén till den utblåsta regeringsbyggnaden 40 meter bort.

– Först kom skyltfönstrena in och då vände man sig om och sedan kom en enorm jävla smäll. Det susar i öronen fortfarande, säger Henrik Evertsson.

Han fick panik när byggnaden skakade och hyllor och annat i butiken rasade.

– Jag blev rädd att byggnaden skulle rasa och sprang ut. Där var skadade på gatan. Absolut panik. Man visste inte var man var trygg, och vart man skulle springa. Jag började hjälpa skadade.

Det brann i den svårt skadade regeringsbyggnaden, och bråte, isolering och papper trillade ner från himlen. Han beskriver området runt regeringskvarteren i centrala Oslo som en krigszon.

– Det var folk med splitterskador i ansiktet och de blödde lite. Många var chockade och sprang omkring som yra höns och letade plånböcker och telefoner och efter vänner.

Svenska Hannah, 21, var knappt 150 meter från explosionens centrum:

– Jag kände något i kroppen, när jag tittade ut såg jag människor flyga bakåt samtidigt som jag hörde smällen, säger hon till Aftonbladet medan hon flyr Oslo centrum.

”Flög saker i luften”

Damm, rök och panikslagna människor fyllde Akergata.

– Det låg folk överallt på gatorna. Helt kaotiskt, folk sprang åt alla håll, säger hon.

Anton Valek, 21, var på väg hem när tryckvågen från explosionen vid regeringskvarter träffade honom.

– Det var som en hård knuff. Den gick rakt igenom kroppen, Det var jävligt obehagligt, säger han till Aftonbladet.

– Det flög saker i luften, alla skyltfönster exploderade, alla fönster och det kändes som taket ovanför mig skulle lyfta av tryckvågen. Det var en extrem smäll, säger Anton som befann sig på en tvärgata till regeringsbyggnaden.

Han sprang dit.

– Det var kaos. Det var folk överallt som sprang runt och skrek. Flera var blodiga. Alla fönster på hela byggnaden var helt bortblåsta, säger Anton Valek.

Efter explosionen var det mycket damm i luften och ännu hade inte polis och räddningstjänst kommit fram.

– Jag var så skärrad då och chockad men ville hjälpa till. Jag hjälpte en äldre man som blödde från huvudet, säger Anton Valek.

FAKTA

Vittnen på plats

”Det var glas, rök, brand”

■ ■Andreas Hensch Lunde, 35, hörde den kraftiga explosionen en bit bort och tvekade aldrig att hjälpa till.

– Det var glas, rök, brand, ett katastrofområde, säger han till norska VG.

Han satt på ett kafé nära regeringsbyggnaden när bomben sprängdes och var på plats inom några minuter.

– Jag hörde smällen och när marken skakade förstod jag att det var något ovanligt som hänt. Plötsligt kom folk springande och jag såg rutorna på VG-huset blåsas ut, säger han enligt VG.

”Påminde om den 11 september”

■ ■Partiledare Lars Gjemble var i Stortinget när han hörde smällen – och beordrades ner i skyddsrummet av säkerhetsvakten.

– Jag kände tryckvågen. Då tänkte jag att det måste ha varit en kran eller något som fallit ner, säger Gjemble till norska radion, NRK.

Lars Gjemble, ledare för Senterpartiet, deltog ett par kvarter bort från explosionen i ett möte i Stortinget tillsammans med politiker från andra partier.

Han berättar att säkerhetvakten då bad alla att ta skydd i skyddsrummet eller åka hem. Hans parti valde att evakuera sin personal från byggnaden och skicka hem dem.

– Då jag såg dammolnet över regeringsbyggnaden påminde det om 11 september-attentatet i New York, säger Gjemble till NRK.

ARTIKELN HANDLAR OM