"Vår framtid togs ifrån oss"

NYHETER

RINGERIKE. Kronprinsessan Mette-Marit försöker inte dölja tårarna.

Med sin mans hand vilande tröstande på ryggen låter hon dem rinna, när person efter person passerar hennes plats i kyrkan och tänder ett ljus.

Det ligger en tung sorg över Norderhov Kirke. Den vackra vita stenkyrkan från 1170 ligger längs E16, bara tio minuters bilväg från Utøya, där minst 85 ungdomar miste livet i fredagens vansinnesmassaker.

Barn, ungdomar och vuxna sitter stilla i kyrkbänkarna, som sakta fyllts till sista rad.

– Vår framtid togs ifrån oss i fredags, säger biskop Laila Riksaasen Dahl.

Norges utrikesminister, Jonas Gahr Støre, tar vid.

– De unga som åkte till Utøya hade en dröm, om antirasism och solidaritet.

Han berättar sedan att han själv tillbringade hela torsdagen med ungdomarna på ön.

– Då var Utøya som Utøya ska vara. En plats av glädje, korvgrillning, fotboll och diskussioner.

Han riktade sig sedan till alla de som drabbats personligen och befann sig i kyrkan:

– Ni är inte ensamma. I nödens tid har vi varandra. Alla hörn av den här världen står bakom er. Ett helt folk, ett helt land, en hel värld finns för er nu.

På plats i kyrkan var även kronprins Haakon och kronprinsessan Mette-Marit. Tillsammans var de båda först av alla som samlats att gå fram och tända ljus för de döda och skadade. Svartklädda och sammanbitna klev de fram.

På väg tillbaka till kyrkbänken började Mette-Marits tårar trilla nedför kinderna. Hon lät dem komma. Hennes man la en tröstande hand på ryggen och de stod sedan och väntade medan hundratals köade efter dem, för att också få tända ljus.

När ett myller av ljus har tagit över altaret kliver en kvinna fram och börjar sjunga Celine Dions "My heart will go on" innan prästen Kristi Saxegaard avslutar gudstjänsten. Hon ber Gud att beskydda kungafamiljen, regeringen och de drabbade. Hon ber om enhet.

– Vi har under de här dagarna visat det bästa av Norge.