Man förhörd om bombdådet

NYHETER

Polska säkerhetspolisen bekräftar att Anders Behring Breivik köpt kemikalier i Polen.

Webbshopsägaren som sålt dem till honom har förhörts.

Tidigare uppgavs att den polske mannen gripits misstänkt för medhjälp till bombdådet – nu sägs han vara ett vittne.

Den polska polisen genomförde en razzia i staden Wroclaw i går. Både polska polisens specialenhet och agenter från säkerhetspolisen deltog i tillslaget.

"Kontakten rent kommersiell"

I förmiddags uppgav polsk polis att en man greps misstänkt för medhjälp till dråp. Mannen driver en webbshop som säljer kemiska produkter över nätet.

Men strax efter togs uttalandet tillbaka.

Nu uppger åklagarmyndigheten att mannen varken gripits eller misstänks för delaktighet i bombdådet. Däremot ska han ha förhörts som vittne i utredningen och företagets lager har genomsökts. Mannen uppges samarbeta med polisen.

– Hans förbindelse med norrmannen var rent kommersiell, säger Karol Bialek, vicechef för ABW, Polens säkerhetstjänst.

Terrormisstänkt ångrar köpet

Anders Behring Breiviks kontakt med det polska webbföretaget framgår också av det han själv skrivit i sitt så kallade manifest.

Han skriver om möjligheterna att köpa kemikalier från Polen och nämner företagsnamnet. Samtidigt skriver Anders Behring Breivik att han ångrar att han använde sig av företaget eftersom det är förenat med stor risk.

– Jag ångrar att jag genomförde beställningen eftersom jag i efterhand förstår att företaget förmodligen övervakas av merparten av europeiska underrättelsetjänster, skriver han enligt VG Nett.

Produkterna inte olagliga i Polen

Karol Bialek bekräftar att Anders Behring Breivik köpt kemikalier i landet. Han understryker att de kemiska produkterna inte är olagliga i Polen och säger också att de inte var avgörande för tillverkningen av bomben.

Anders Behring Breivik köpte i december tre hekto nitrit för tio euro och 150 kilo aluminiumpulver för 2 000 euro, från det polska företaget.

Mannen, som förhörts i utredningen, är bosatt i Wroclaw i västra Polen och driver också sitt företag därifrån. Polsk polis slog till mot mannen på uppdrag av sina norska kollegor.

– Vi fick en förfrågan från den norska polisen redan i fredags kväll. Vi betraktade det mycket seriöst, säger polisens talesman, inspektör Mariusz Sokolowski i polska tv-kanalen TVN24.