Lastbilssläpet välte - 18-åring omkom

"Det är så fruktansvärt tragiskt"

Foto: Torbjörn Wåhlin
NYHETER

Hon hade en förtvivlad otur.

När lastbilssläpet välte körde den 18-åriga kvinnan sin moped bredvid – och krossades till döds.

– Det är en enorm otur att hon skulle komma precis där, säger Ovar Carlberg, stationsbefäl vid polisen i Avesta.

En lastbil med släp började strax före klockan sju på tisdagsmorgonen att vobbla över riksväg 70 strax norr om Rembo mellan Avesta och Hedemora.

– Föraren hörde en explosion. Han har sedan försökt få kontroll över lastbilen. Vi vet inte ännu vad som har hänt, men en teori är att han har fått punktering, säger Ovar Carlberg, stationsbefäl i Avesta.

Släpet välte, krossades helt på riksvägen och fattade eld. Under räddningsarbetet upptäcktes det att en 18-årig kvinna som åkt moped på vägen, hamnat under släpet.

– Hon omkom troligen omgående, säger Ovar Carlberg.

I nuläget finns ingen brottsmisstanke. Polisen i Avesta ska utreda olyckan och i första hand försöka ta reda på vad som hände med lastbilen.

Glest trafikerad

Riksväg 70 är en glest trafikerad väg, enligt polisen.

– Det är så fruktansvärt tragiskt. Det här är ju mitt ute i skogen och som regel är det bara bilar och lastbilar som åker på den här vägen. Det är en enorm otur att hon skulle komma precis där, säger Ovar Carlberg.

Ungefär en kilometer från olycksplatsen ligger vägkrogen Rembostugan. Enligt ägaren Ferdinand Aydin är det sällan mopedister på vägen.

– Det är mest bilar. Så här på sommaren är det också en del motorcyklister, men mopedister är ovanliga. Det är väl folk som bor i närheten som åker moped här ibland, säger Ferdinand Aydin.

Den 18-åriga flickan är hemmahörande i Avestatrakten. Hon var på väg till arbetet när olyckan inträffade.

Vägen byggs om

Jimmy Lindberg, som bor i Avesta och är aktiv inom motorsport, berättar att riksväg 70 håller på att byggas om.

– Den ska vara klar hösten 2011. Man breddar och sätter upp räcken för att vägen ska få bättre trafikrytm och bli säkrare. Vid Rembostugan är de inte riktigt klara med vägbygget.

Skulle du känna dig säker om du åkte moped på vägen?

– Nej, absolut inte.

"En av Sveriges farligaste vägar"

På Trafikverket säger man att vägen har varit väldigt olycksdrabbad.

– Den har varit en av Sveriges farligaste vägar och det är därför som vi bygger om den. Vi har delvis breddat vägen, satt upp mitträcken, sidoräcken, gjort bättre korsningar, byggt ersättningsvägar och satt viltstängsel, säger Marcus Danielsson, projektledare på Trafikverket.

Hur långt har ni kommit på sträckan vid Rembo?

– Vi har inte satt upp sidoräcken där än, det andra ska vara klart.

Danielsson känner inte själv att vägen är helt säker för mopedister, eftersom de även efter ombyggnaden får samsas med bilarna om körfältet.

– Det finns andra vägar som man kan ta om man cyklar eller åker moped, säger Marcus Danielsson.