Polisen sprängde på Breiviks gård

NYHETER

Sent i tisdags kväll genomförde polisen sprängningar på Anders Behring Breiviks gård på Åsta i Hedmark.

Flera grannar ska ha blivit vettskrämda av explosionerna.

– Hela huset skakade... jag visste inte vad som hände, och fruktade det värsta, säger grannen Tina Larsen, till Østlendingen.

Polisen har tidigare gått ut med att de inte är säkra på var Anders Behring Breivik har gjort av resterna till terrorbomberna som detonerade i centrala Oslo. Enligt polisen fanns det gott om sprängmedel och restprodukter kvar på hans gård.  I tisdags kväll begav sig polisen till gården på Årsta där han bodde tills han genomförde massakern.

Rester av terrorbomberna

– Det som har hänt är att det har funnits sprängmedel på gården som inte går att lagra. Bevismässigt är detta material redan säkrat, säger Laila Søndrol vid Oslopolisen till VG Nett.

Hon vill inte kommentera hur mycket sprängmedel som hittades, när det hittades eller exakt tid då sprängningarna inträffade, bara att det var under tisdagskvällen.

Grannarna ringde 112

Flera grannar ska ha hört sprängningarna strax innan klockan nio på kvällen. Många fick panik och ringde 112 eftersom de inte fått någon förvarning om att polisen skulle spränga.

Anders Behring Breivik flyttade till gården i april. Två år tidigare hade han startat företaget Geofarm. Han uppgav att företaget skulle syssla med odling av grönsaker men istället spenderade han tiden med att förbereda massakern.