Polsk man misstänkt

Statsadvokaten bekräftar – misstänkt i utredningen kring terrordådet

NYHETER

Den polske man som sålt kemikalier till Anders Behring Breivik misstänks för brott.

Statsadvokat Malgorzapa Klaus bekräftar uppgifterna för norska Dagbladet.

Nu riskerar han åtta års fängelse.

Den 32-årige mannen har figurerat i utredningen, men inte förrän nu bekräftas anklagelserna mot honom.

– Vi misstänker nu officiellt mannen för brott mot artikel 171 i den polska strafflagen, säger statsadvokat Malgorzapa Klaus till norska Dagbladet.

"Jag kunde inte veta"

Den aktuella paragrafen handlar om förbrytelser mot den offentliga säkerheten. Bland annat försäljning av komponenter som är nödvändiga för att bygga en bomb omfattas av paragrafen.

Produkterna är inte olagliga i Polen, men 32-åringen är också brottsmisstänkt för att ha överlåtit kemiska produkter till en person som inte har rätt att inneha sådana.

– Jag kunde inte veta att Anders Behring Breivik hade planer på att använda ingredienserna från mitt företag till att göra en terrorbomb, säger den misstänkte 32-årige polske mannen till Dagbladet.

Riskerar fängelsestraff

Om mannen skulle dömas för de brott han misstänks för riskerar han åtta års fängelse, enligt tidningen.

32-åringen driver en webbshop som säljer kemiska produkter över nätet och Karol Bialek, vicechef för ABW, Polens säkerhetstjänst, har tidigare bekräftat att Anders Behring Breivik köpt kemikalier i landet.

Norrmannens kontakt med det polska webbföretaget framgår också av det han själv skrivit i sitt så kallade manifest.

Ångrade köpet

Han skriver om möjligheterna att köpa kemikalier från Polen och nämner företagsnamnet – men ångrade köpet.

– Jag ångrar att jag genomförde beställningen eftersom jag i efterhand förstår att företaget förmodligen övervakas av merparten av europeiska underrättelsetjänster, skriver han enligt VG Nett.

Anders Behring Breivik ska i december ha köpt tre hekto nitrit för tio euro och 150 kilo aluminiumpulver för 2 000 euro, från det polska företaget.

Polisen har gjort beslag

I måndags fanns uppgifter i polsk media om att mannen gripits misstänkt för medhjälp till bombdådet i Oslo. Senare under dagen gick åklagarmyndigheten ut och sa att mannen varken gripits eller var misstänkt. Däremot skulle han ha förhörts som vittne i utredningen.

Mannen är bosatt i staden Wroclaw i västra Polen och driver också sitt företag därifrån. Polsk polis slog till mot honom på uppdrag av sina norska kollegor. Företagets lager har genomsökts och enligt 32-åringen själv har hans dator och mobiltelefon tagits i beslag, skriver Dagbladet.