38-åringen åtalad för Mercedes död

Erkänner att han kört bilen – riskerar fem års fängelse

Foto: Foto: PRIVAT
HADE INTE EN CHANS Mercedes var ute på gården i Rydaholm och lekte när 38-åringen kom körandes i full fart. Han hade 2,50 promille alkohol i blodet och hade tagit droger. Mannen står nu åtalad för bland annat vållande till annans död.
NYHETER

Mercedes familj hann aldrig fira hennes andra födelsedag.

Hon dog när hon kördes över av en rattfull 38-åring – bara några meter från hemmet i Rydaholm.

Nu åtalas mannen för grovt vållande till annans död.

Foto: Foto: KRISTER HANSSON
"FAMILJEN ÄR FÖRSTÖRD" ”Det här är en sorg jag kommer ha med mig resten av livet. Den här mannen har förstört en hel familj”, säger mamma Alexandra Hansson. Här vid platsen där hennes dotter dog.

Olyckan inträffade den 10 juli i år i småländska Rydaholm. Den 38-årige mannen hade druckit flera öl under dagen, men det hindrade honom inte från att stjäla sin mammas bil och köra in i samhället för att få sina byxor lagade.

Han körde snabbt och var rejält berusad.

Vårdats på sjukhus

Lilla Mercedes, 1, hade inte en chans. Flickan lekte på gården och kom ut på

vägen.

38-åringen körde rakt över henne. Mercedes liv gick inte att rädda.

I går åtalades 38-åringen vid Jönköpings tingsrätt för bland annat grov vårdslöshet i trafik, grovt rattfylleri och grovt vållande till annans död.

– Han är förtvivlad och oerhört ledsen. Han har svårt att ta till sig vad som har hänt. Efter olyckan fick han en krisreaktion och har sedan dess vårdats på sjukhus, säger mannens advokat Claes Håkan Wikefeldt.

38-åringen hade 2,50 promille alkohol i blodet och hade tagit droger. Hans körkort var sedan länge indraget.

Fängelse tidigare

I oktober förra året blev han villkorligt frigiven efter en fängelsedom för två grova rattfyllor.

38-åringen erkänner att han körde bilen, men anser inte att han körde vårdslöst. Han säger att han höll kanske 50–60 km/h.

De 40 meter långa, svarta bromsspåren i gatan visar dock att han slängde sig på bromsen först efter att han kört på flickan.

– Om han hade kört 50 km/h så hade stoppsträckan varit runt 10 meter – nu blev den cirka 40 meter, säger åklagare Klas Lorefors.

38-åringen riskerar 3–5 års fängelse.

Mercedes mamma Alexandra Hansson har nu förlorat båda sina barn. I mars omkom hennes son i Göteborg – bara 20 år gammal.

Hoppas på maxstraff

– Det som har hänt är fruktansvärt, det är helt overkligt. Det här är en sorg jag kommer ha med mig resten av livet. Den här mannen har förstört en hel familj. Jag vet att det inte ger mig min dotter tillbaka, men jag hoppas han får maxstraff. Det kanske kan rädda någon annans dotter, säger Alexandra Hansson.

Den 4 augusti ska hennes älskade dotter begravas. Dagen efter inleds rättegången mot 38-åringen.

FAKTA

Dömd för rattfylla tidigare

Rättegången mot 38-åringen hålls 5 augusti vid Jönköpings tingsrätt. Han är åtalad för grovt

vållande till annans död, grov vårdslöshet i trafik, grovt rattfylleri, bilstöld, olovlig körning och ringa narkotikabrott.

Mannen har flera gånger anmälts och dömts för rattfylla och olovlig körning samt för brott mot knivlagen, narkotikabrott, stöld, vapenbrott, olaga hot.

Han har dömts till fängelse två gånger och upprepade gånger till dagsböter.