Offren hedras i Stockholm

NYHETER

I morgon ska Sergels torg fyllas med ljus.

Tända för att hedra offren för terrordåden i Norge – och för att visa sympati med folket i grannlandet.

I fredags släcktes tiotals liv. Andra förändrades för alltid.

Precis en vecka senare anordnas en ljusmanifestation för offren på Sergels torg i Stockholm.

"Många vill visa sympati"

– Vi vet att många i vår organisation vill visa medkänsla och sympati med Norge, men vi vet att vi delar den känslan med svenska folket som vill visa sympati med det norska folket, säger Jytte Guteland, ordförande för SSU som står bakom arrangemanget.

Tal och musik

Ingvar Carlsson, Jonas Gardell och Seher Yilmaz, ordförande för LSU, Sveriges ungdomsorganisationer, är några av dem som kommer att hålla tal. Sarah Dawn Finer och Laleh kommer att sjunga och representanter från olika politiska förbund kommer att tända ljus på scenen liksom Mona Sahlin.

"Handlar om att hedra offren"

– Men det är inte en politisk manifestation, det handlar om att hedra offren och visa stöd för Norge, säger Jytte Guteland.

– När ofattbara saker inträffar och man har en kollektiv sorg kan ceremonier vara tröstande. Vi tror att det finns ett sådant behov.

Under manifestationen som börjar klockan 17 på fredagseftermiddagen startar också SSU en svensk stödinsamling till Utøya.

– Vi vill visa att vi står vid AUF:s sida för att bygga en framtid och vi vill hjälpa till och samla in pengar för att vi är måna om att de ska kunna bygga ett nytt Utøya efter det som hänt, säger Jytte Guteland.