Stora förseningar efter tågstoppet

Hundratals resenärer evakuerade i Stockholm

NYHETER

Tågstoppet för att rädda en person i närheten av spåret lamslog all tågtrafik söder om Stockholm i tre timmar.

Tusentals resenärer satt fast på fredagseftermiddagen.

Nu kör tågen igen – men förseningarna slår hårt mot trafiken resten av kvällen.

Tågtrafiken till och från Stockholm söderut stoppades vid 16-tiden på fredagen sedan en person uppehållit sig på en gångbro ovanför spåret vid Tantolunden i Stockholm. Hundratals resenärer evakuerades från flera tåg och fick gå iväg efter spåren. Andra var strandade på varma tåg och längs perronger runt om längs södra och västra stambanan.

Evakuerade flera tåg

Förhandlingar med personen pågick fortfarande vid 17-tiden.

– Två pendeltåg och ett X2000-tåg har evakuerats under ordnade former, sa Henrik Christmar, pressinformatör vid Trafikverket, till TT.

Polisen skickade sju patruller för att prata med den man som befinner sig på gångbron.

– Det är en person som inte mår så bra. Vi försöker få honom att inte hoppa, sa Lennart Löfgren, informatör på Stockholmspolisen.

Henrik Christmar förklarar att är alla tåg som var ute längs spår evakuerades och kördes i bussar därifrån. De på perrongen fick vänta.

"Det är mörkt och varmt"

Maria Östborg var på väg till Karlstad med Oslotåget som hade stannat vid Södra station i Stockholm. Hon berättade tidigare i dag att tåget hade stått stilla i ungefär två timmar men att det gick att gå ut på perrongen:

– Jag sitter inne i tåget nu, det är ingen ström så det är mörkt och varmt, sa hon till TT.

SJ ledde under eftermiddagen och kvällen om en del tåg via Västerås.

– Det är naturligtvis jättemycket folk på centralstationen, vi informerar via utrop och informatörer. Vi har gjort vad vi kan för att förstärka butiken på centralen, uppgav Torvald Svahn, vid SJ:s pressinformation för TT.

Det går två berörda tåg i timmen från centralen och Torvald Svahn gissade att mellan 1 000 och 1 500 resenärer har berörts bara där.

– Det är ingen lätt situation, det har dragit ut på tiden, vi vet inte hur lång tid det kan ta.

Polisen förhandlade med man

Vid klockan 18.15 förhandlade polisen fortfarande med mannen, som fortfarande befann sig på ett tak på bron.

Först strax före klockan 20 kunde Trafikverket meddela att situationen hade fått en lösning och att tågen skulle börja rulla igen.

– Polisen har klarat upp situationen. Det har slutat lyckligt. Det man gör nu är att man ser över spåren, att det inte är räddningspersonal eller utrustning i spåret. Prognogsen är trafiken ska vara i gång klockan 20.00. Tågstoppet har varat nästan 3 timmar, berättade Henrik Christmar.

Förseningar hela kvällen

Trafikverket uppskattar att resenärer på 30 tåg har drabbats av det långvariga stoppet. Henrik Christmar varnar för att resenärerna måste räkna med stora förseningar resten av kvällen och uppmanar alla att vara uppmärksamma på högtalarutrop och skyltar.

– Vi har varit här sedan sex-halv sju. Tåget här bredvid hade stått här sedan 16. Det har fått lämna nu, berättar Lina Lindner vid 19.30-tiden via mobiltelefonen från ett tåg i Flen.