64-årig man hotade ta sitt liv – ville bli skjuten

NYHETER

En 64-årig man hotade på fredagseftermiddagen med att ta sitt liv i Matfors utanför Sundsvall. När polisen kom ville han istället bli skjuten till döds av polisen, men fick endast ett skott i benet.

Det var vid 14-tiden på fredagen som SOS-alarm fick tips om mannen som hotade att ta livet av sig i sin bostad i Matfors utanför Sundsvall.

När den första polispatrullen anländer en kvart senare hotar 64-åringen att skjuta vilt omkring sig och säger att han tänker skjuta polisen. Mannen uttrycker också att han vill ta livet av sig genom att bli skjuten av en polis.

Kallade på förhandlare

Polis och ambulanspersonal drar sig genast undan från platsen, spärrar av området och kallar på förstärkning. En förhandlare anländer och lyckas enligt överenskommelse få ut mannen ur bostaden vid 16-tiden. Väl ute drar mannen fram två knivar och vägrar, trots uppmaning, att släppa vapnen och fortsätter istället i polisens riktning.

En av dem avlossar ett varningsskott, men när 64-åringen ändå inte ger sig skjuter polismannen honom i benet.

Polisens informationschef i Västernorrland, Börje Öhman, anser att våldet var befogat med tanke på situationen.

– Det är beklagligt, men polisen har gjort ett bra jobb

”Är svårt sjuk”

64-åringen kunde efter skottet övermannas, fick vård på plats och kunde sedan föras med ambulans till Sundsvalls sjukhus där han nu får vård. Mannens läge är stabilt och han har inte fått några allvarliga skador då skottet endast träffade mjukdelar i benet. En läkarundersökning ska avgöra om mannen ska få vård eller arresteras. Han är misstänkt för mordförsök alternativt hot mot tjänsteman.

– Mannen är naturligtvis svårt sjuk och har försökt ta livet av sig tidigare i hyfsad närtid, säger Öhman.

Förutom det har 64-åringen aldrig tidigare gjort sig känd hos polisen. Han har familj på annan ort och ingen annan ska ha befunnit sig i bostaden vid tillfället.

Händelsen kommer att anmälas till polisens internutredningsenhet.