Fångna 13-åriga flickan sjuk igen

Foto: Arkivfoto: MIKAEL SUNDVISSON
- -
NYHETER

Den danska familjen Quist Johansen har sedan i februari hållits som gisslan av somaliska pirater.

Nu kommer rapporter om att dotterns hälsa försämrats igen.

Sedan den 24 februari i år har den danska familjen varit gisslan hos de somaliska piraterna. Ännu har inte den lösensumma på två miljoner dollar som piraterna begär betalats ut.

Dottern åter sjuk

Somalia Report rapporterar nu att lokala källor berättar att den 13-åriga dotterns hälsa har försämrats den senaste tiden. Piraterna berättar för tidningen att flickan har haft feber i några dagar, men säger att övriga familjen mår bra.

I början av maj kom det rapporter om att både mamman och dottern i den danska familj som hålls som gisslan av somaliska pirater hade blivit sjuka. Den 13-åriga flickan kräktes, hade feber och kunde inte äta eller dricka. Mamman led av hudproblem. De ska senare ha blivit bättre – men nu är alltså dottern sjuk igen.

Källor berättar för tidningen att även fyra av piraterna ska vara sjuka och de är satta under behandling.

Tilläts gå i land

Under tre dagar i förra veckan ska pappan, Jan Quist Johansen, och dottern ha tillåtits att gå i land vid några tillfällen. Jan ska ha beklagat sig över tristessen efter fem månader ombord på skeppet, och piraterna gav med sig. I tre dagar ska de två ha förts till en strand där de har fått tillbringa dagarna. På kvällarna har piraterna hämtat dem och fört dem tillbaka till skeppet där de hålls fångna.

– Vårt mål är inte att straffa gisslan och det är därför vi lät dem röra på sig på land. Det här är första gången vi gjorde det. Vi hade flera beväpnade pirater på stranden för att se till gisslans säkerhet, säger en pirat till Somalia Report.

Piraterna kördes bort

Bara dagar efter att pappan och dottern släppts i land blev piraterna tvungna att flytta MS Dover från Rasu Bina av säkerhetsskäl. De ankrade i stället i Alula-området, men blev redan efter 48 timmar bortkörda av lokalbefolkningen. Piraterna är beroende av lokalbefolkningen i det område där de ankrar eftersom de utan dem inte har tillgång till färskt vatten och mat. Men nu verkar det som att MS Dover får allt svårare att hitta en plats att ankra på när fler och fler samhällen kör iväg piraterna.