– Så ska polisen få honom att prata

Polishuset i Oslo Här förhörs Breivik.
NYHETER

Det var fel att berätta för Anders Behring Breivik hur många personer han dödade i Oslo och på Utøya. Det säger förhörsexperten Ulf Holmberg.

– Jag hade i stället försökt få honom att berätta om varje enskilt mord som han kommer ihåg. Att ge honom en exakt siffra gagnar inte utredningen.

Svetten lackar i skenet av den starka lampan, förhörsledaren vankar av och an

i det trånga rummet innan han drämmer näven i bordet och trycker upp den misstänkte brottslingen mot väggen.

Ska inte knäckas

Polisförhör på film är en sak – förhören med Anders Behring Breivik en annan.

– Det handlar inte om att knäcka honom. För att få honom att berätta ska man i stället bygga upp honom, säger Ulf Holmberg, universitetslektor i psykologi som har doktorerat

i förhörsteknik.

Han tror inte att man i det här skedet ska försöka få Breivik att emotionellt förstå vad han har gjort.

– Det kan vara en fördel utredningsmässigt att han är känslokall. Om han bryter ihop totalt är risken att han sluter sig och inte berättar något.

Vill ha det intressanta

Att Breivik fick svar på sin fråga om hur många han dödade i Oslo och på Utøya var fel, tycker Ulf Holmberg. Men Pär Anders Granhag, professor i psykologi som har forskat om förhörstekniker, tror tvärtom att det var bra.

– Det blir en förhandlingssituation. Polisen kanske säger att det har varit svårt att tillgodose kraven men att de ändå har lyckats, vilket kan leda till att Breivik så att säga belönar polisen med information. Så småningom siktar man nog på att komma åt de riktigt intressanta bitarna.