Höga blyhalter i barnens klädknappar

Kemikalieinspektionen: Oförsvarbart

Regnjackor med bly. Över hälften av regnjackorna från kända klädmärken i granskningen innehöll bly i knappar och dragkedja.
Foto: Leif R Jansson/Scanpix
NYHETER

Knappen i regnstället från Polarn & Pyret innehåller bly – 22 gånger över det gränsvärde som EU vill införa för den giftiga tungmetallen i smycken.

– En så hög blyhalt i en knapp som barn kan suga på är helt oförsvarbart, säger Bert-Ove Lund, toxikolog på Kemikalieinspektionen till DN/Testfakta.

Bert-Ove Lund Foto: Anette Andersson/Kemikalieinspektionen

Våra barn vill vi ge det bästa. Ändå innehåller över hälften regnjackor för barn som testats av laboratoriet Swerea på uppdrag av Testfakta och tidningen DN den giftiga tungmetallen bly.

Bly i kända klädmärken

Testfakta hittade alarmerande hög blyhalt i regnjackans knappar från märket Polarn & Pyret. Även regnjackor från Helly Hansen K Explorer, Didriksons Slaskeman, H&M, Colour Kids Rigmore och Ticket to heaven Rubber rain set hade knappar eller dragkedjans kläpp som innehöll tungmetallen bly.

Ann Stare, som är testledare på Swerea, förklarar i DN att laboratoriet har analyserat knapparna som sitter i kragen eller högst upp på jacken eftersom de är lätta för barnen att stoppa i munnen.

Exponering kan ge skador

När barnen suger på jackkanten och knapparna riskerar då att få i sig bly. En tungmetall som har visat sig påverka intelligensutvecklingen hos små barn negativt.

– Vi vet redan att blyexponeringsnivåerna som europeiska barn utsätts för i dag kan leda till problem. Med tanken på hur giftigt bly är kan man undra varför tillverkarna måste använda sig av bly i knapparna överhuvudtaget, säger Bert-Ove Lund, toxikolog på Kemikalieinspektionens till DN.

"Helt oförsvarbart"

DN:s och Testfaktas granskning visar att i Polarn & Pyrets testade knapp var blyhalten i ytskiktet många gånger högre än det gränsvärde som EU-kommissionen förväntas föreslå för smycken. Blyhalten var hela 1,1 viktprocent vilket är 22 gånger över gränsvärdet på 0,05 viktprocent som i framtiden väntas bli tillåten för smycken till vuxna.

– En så hög blyhalt i en knapp som barn kan suga på är helt oförsvarbart. Att man vill ha ett gränsvärde för bly i smycken beror just på att barn gärna stoppar dem i munnen, säger Bert-Ove Lund.

Om EU inför hårdare gränsvärden för bly i smycken är det inte säkert att det kan tillämpas på den här typen av knappar. Frida Ramström, som arbetar med tillsynsfrågor på Kemikalieinspektionen, säger enligt DN att de höga nivåerna av gifitig tungmetall kan bli ett fall för produktsäkerhetslagen.

– Vi måste i så fall göra en egen riskbedömning av produkten ur miljö- och hälsosynpunkt innan vi kan gå vidare. Men det här låter allvarligt eftersom vi vet hur giftigt bly är och det handlar om en barnprodukt, säger Frida Ramström till DN.

"Vi utgår från vad som är bäst för barnen"

På hemsidan skriver Polarn & Pyret, som är ett utpräglat märke för barn och en kedja med över 100 butiker i Sverige och Europa: "Vi utgår alltid ifrån vad som är bäst för barnen. Det är både vår filosofi och ett sätt att arbeta, och genomsyrar hela Polarn O. Pyret och de beslut vi tar".

Vd: Vi har nolltolerans

– Vi har nolltolerans mot bly, säger Maria Öqvist, VD på Polarn & Pyret. Men om man väljer metallknappar kan ingen leverantörer i dag garantera att det inte finns något bly alls men det ska vara under gränsvärdet. 

Hur kan ni överhuvudtaget tala om en nolltolerans om ni inte helt byter material i knapparna?

– Nej, det har vi lärt oss. Vi har krävt noll förekomst av bly, men när vi pratade med våra leverantörer blir det tydligt även för oss är det ingen av dem som kan garantera absolut noll.

Polarn & Pyret uppger att den marinblå galonjackan som var med i testet ingick i vårens kollektion och den har nu slutat säljas.

Företaget har efteråt gjort egna tester av de tre senaste galonkollektionerna på samma laboratorium som DN/Testfakta använde. Dessa visar att 40 procent av knapparna inte innehåller bly alls och resten visar på ett blyvärde under branschens riktlinjer för textilier, uppger Polarn & Pyret.

Företaget ska också utöka sina tester och kontroll av leverantörer.

Kunder får lämna tillbaka

Kunder som har köpt den Polarn & Pyrets utpekade galonjacka märkt SS2011 kan vända sig till butiken för att lämna tillbaka den.