Polisen jagar gorillarånare

Polisen jagar sedan tidigare en djurånare med pistol

Foto: Foto: Efterlyst i tv3
Maskeradrånare. Här är övervakningskamerans bild på mannen som iklädd hunddräkt försökte råna Swedbank på Frölunda torg i maj.
Foto: Efterlyst i tv3
NYHETER

Polisen i Göteborg hade en hektiskt lördagsnatt – och upptäckte aldrig gorillan som rånade en kvinna nära Avenyn i natt.

– Vi har ingen aning om vem det är. Gärningsmannen hade en heltäckande gorillakostym inklusive mask.

Rånare i djurkostym har gäckat Göteborgspolisen även tidigare – utan att gripas.

Klockan var runt ett på natten när rånaren slog till i parken vid Avenyn i Göteborg. Han såg sannolikt hur hans offer dansade – och bjöd upp. Kvinnan hade stannat till framför vid två gatumusikanter som spelade dragspel, uppger polisen.

"Hon dansade med gorillan"

– Hon dansar med gorillan som en lustig grej. När hon går därifrån springer gorillan ifatt och rycker väska och springer mot Heden, berättar en polis för Aftonbladet.

Varken kvinnan eller de andra i sällskapet som blev vittne till händelsen larmade polisen. Först på morgonen anmälde hon väskryckningen och beskriver hur hon föll omkull när gorillan ryckte åt sig handväskan.

– Hon faller och får en vrickad fot.

Kvinnan ringde in polisanmälan 11.13, enligt presstalesman Stefan Gustafsson vid Västra Götalandspolisen. Polisen rubricerar händelsen som rån och ska höra flera vittnen.

Har några andra råkat komma ivägen för gorillan i natt?

– Jag känner inte till några fler, säger Stefan Gustafsson.

Möjligen kan en och annan nattsuddare som vaknat till liv på söndagseftermiddagen ha viktiga upplysningar till polisen. De som har sett en gorilla springa mot Heden kan ju ha sett ännu en maskeradrånare som gäckar Göteborgspolisen.

"Trodde det var ett skämt"

En fredagskväll i maj försökte nämligen en man utklädd i en hårig djurkostym råna Swedbank på Frölunda torg i Göteborg.

– En man i apdräkt eller liknande, kan har varit en björn också, kom springande med Securitasvakter efter sig. Trodde det var ett skämt först, ett jippo, med sedan gick jag förbi banken och såg krossade rutor, berättade då en kvinnan för gp.se.

Gärningsman hade pistol

Bankrånaren höll ett pistolliknande föremål med tassen. Trots att polisen sökt upplysningar via tv-programmet Efterlyst har han inte åkt fast. Kan samma person ha slagit till igen?

– Jag har sett den själv på bild, det var en hundkostym och inte i närheten av en gorilla. Det finns övervakningsbilder som de har visat på Efterlyst, säger Stefan Gustafsson.

Kan det ändå finnas en koppling mellan fallen?

– Det är skillnad på att gå in i en bank och att rycka en väska, men det kan var någon som har inspirerats, säger presstalesman Stefan Gustafsson.

ARTIKELN HANDLAR OM