Kung Arthurs runda bord kan ha hittats

Målning föreställande kung Arthurs död.
NYHETER

Han dyrkades som en superstjärna fler hundra år efter sin påstådda död.

Legenden om Kung Arthur och hans riddare har överlevt tidens tand – trots att många tvivlat på att han någonsin levt.

Nu tror sig brittiska arkeologer med hjälp av toppmodern teknik ändå ha hittat hans berömda runda bord.

Foto: stirling-lhs.org
Forskarna använde toppmodern teknik.

The King's Knot, en geometrisk formation under marken i den tidigare kungliga trädgården vid Stirling Castle i Skottland, har varit höljd i dunkel under århundranden. Formationen dateras till 1620-talet – men dess platta centrala kulle kan vara mycket äldre än så.

Äldre tiders nedtecknare länkade redan för sexhundra år sedan landmärket till legenden om Kung Arthur. Arkeologer från Glasgow University, som arbetat med Stirlings hembygdsförening och Stirling arkeologiska fältförening, genomförde i maj och juni i år en icke-grävande kartläggningen i ett försök att avslöja några av hemligheterna.

Deras resultat visar att det faktiskt finns en rund formation i centrum som är äldre än det som är synligt på markytan.

Hypermodern teknik avslöjar legenden

Genom att använda hypermodern teknik har arkeologerna med historikern John Harrison, ordförande för SLHS, i spetsen kunnat scanna av platsen. Då avslöjades resterna av ett runt dike och andra markarbeten under den kungliga knuten.

Genom åren har alla från den skotska poeten John Barbour, som levde på 1300-talet, till den skotska 1500-talsförfattaren Sir David Lindsay, placerat Kung Arthur och hans runda bord vid Stirling Castle.

– Fynden visar att den aktuella högen skapades på en redan bearbetad plats och kastar nytt ljus över en tradition som sagt att Kung Arthurs runda bord var belägen i detta område, anser John Harrison, enligt The Telegraph.

"Ny insikt"

Den nya undersökningen – som finansieras av Historic Scotland and Stirling City Heritage Trust – kunde med hjälp av toppmoderna hjälpmedel göra en bild av svunna strukturer och formationer upp till en meter under marken.

– Det här är ett mysterium som dokument inte kan lösa, men geofysiken har gett oss ny insikt, säger Harrison till The Telegraph.

Arthur myt eller verklighet?

Det är dock inte första gången som forskare påstår att de har hittat Kung Arthurs berömda runda bord. Så sent som förra året hävdade en expert på kung Arthur att den omskrivna möbeln i själva verket var en utgrävd romersk amfiteater i Chester i nordvästra England:

– Den första berättelsen om runda bordet visar att det inte var ett matbord utan en plats med rum för tusen personer, sa Chris Gidlow, expert på kung Arthur då enligt Världenshistoria.se.

Legenden säger hur som helst att kung Arthur samlade sina riddare kring ett runt bord varje gång kungen skulle utkämpa ett viktigt slag.

Och då lär han ha suttit där ofta för enligt sägnen var han den som enade engelsmännen i kampen mot de hedniska saxerna på 500-talet.