Så ska näthatet stoppas

Aftonbladet skärper reglerna för läsarkommentarer

Debattklimatet på internet har blivit hotfullt.
NYHETER

Efter terrorattentaten i Norge har näthatet och det hotfulla debattklimatet på nätet hamnat i fokus.

Nu skärper Aftonbladet reglerna för läsarkommentarer.

– Vi ersätter de anonyma kommentarerna med öppna, säger chefredaktör Jan Helin.

Jan Helin.

Aftonbladets läsare skriver varje dag 6 000 –7 000 kommentarer i anslutning till tidningens artiklar på nätet.

Logga in på Facebook

Hittills har det gått att skriva anonymt. men inom ett par veckor skärps kraven så att man måste logga in med sin facebookidentitet för att få kommentera.

– Det är inte vattentätt, men det är ett första steg som förhoppningsvis leder till en annan ton i det offentliga samtalet, säger Jan Helin.

En del har stängt helt

När Anders Behring Breiviks politiska manifest blev känt efter attackerna den 22 juli var det många som kände igen hans främlingsfientliga resonemang från läsarkommentarer och chattforum.

I spåren av den debatten har några tidningar valt att kraftigt begränsa kommentarerna genom att börja förhandsgranska inläggen. Andra har helt stängt kommentarsfälten.

– Vi har tagit intryck av den debatt som varit sedan terrordåden i Norge. Det går inte att förhålla sig oberörd till sådant. Men vi började se över de här reglerna redan i våras, säger Jan Helin.

När den norska tidningen VG införde systemet med Facebookinloggning för ett par veckor sedan minskade antalet kommentarer med 10-15 procent. Men samtidigt blev samtalstonen en helt annan.

”Finns ett värde

I samband med chattar och livebevakning, där debatten sker i direkt dialog med redaktionen, ska man även fortsättningsvis kunna vara anonym.

– Det finns ett värde med anonymitet när de gäller vissa känsliga ämnen, säger Jan Helin.

Tillsammans med VG kommer Aftonbladet att fortsätta utveckla kommentarsfunktionen för att förbättra öppenhet och funktion.

– Den här debatten är en unik möjlighet för journalistiken att utvecklas. Den ska man inte försitta genom att stänga ner kommenterarna helt, säger Jan Helin.

FAKTA

Kommentera med din egen Facebookprofil

Aftonbladet inför ingen förhandsgranskning av läsarnas artikelkommentarer men i fortsättningen vill vi att alla står för sin åsikt.

Inom några veckor ändras därför kommentarsfunktionen. Läsare som vill diskutera Aftonbladets journalistik välkomnas att göra det öppet, med sin facebookidentitet.

Aftonbladet inför ingen förhandsgranskning av läsarnas artikelkommentarer men i fortsättningen vill vi att alla står för sin åsikt.

Inom några veckor ändras därför kommentarsfunktionen. Läsare som vill diskutera Aftonbladets journalistik välkomnas att göra det öppet, med sin facebookidentitet.

Möjligheten att vara anonym kommer dock att finnas kvar i chattar, cover-it-live och läsarforum där våra granskande reportrar är närvarande.

SÅ GÖR ANDRA MEDIER

Dagens Nyheter: Har tillfälligt stoppat kommentarerna i väntan på ett nytt system med registrering som införs i oktober.

Svenska Dagbladet: Inloggning med verifierad e-postadress krävs. Oönskade kommentarer tas bort i efterhand.

Expressen: Har tillfälligt infört förhandsmoderering, inga inlägg publiceras förrän de granskats.

Värmlands Folkblad: Stängde kommentarsfunktionen helt den 26 juli, fyra dagar efter attackerna i Norge.

New York Times: Inloggning och efterhandsmoderering.

Sveriges Radio: Anonyma kommentarer tillåtna. Registrering frivillig.

Östgöta Correspondenten: Inloggning med e-postadress och efterhandsmoderering.

Norrländska Socialdemokraten: Förhandsgranskning av alla inlägg före publicering.

Göteborgs-Posten: Anonymt. Efterhandsmoderering utan krav på inloggning.

Mona Sahlin: ”Det måste finnas ett ansvar”

Mona Sahlin, 54, före detta partiledare (S), upptäckte för någon vecka sedan den här kommentaren på Östgöta Correspondentens sajt:

”Hoppas att det dog många som skulle ha kunnat bli nya Mona Sahlin på Utøya, för i så fall kommer Norge bli en bättre plats om 50 år.”

– Jag blev så upprörd. Den kommentaren låg ute hela dagen. Det måste finnas ett ansvar bland medier att våga rensa i den här typen av kommentatorsfält.

– Jag är så trött på att höra det där att man får stå ut med sånt om man är politiker eller en annan offentlig person. Det handlar inte om det. Efter attacken i Norge måste vi inse att vi alla har ett ansvar för det som skrivs på nätet.

Helene Ekelund: ”Det var fruktansvärt vidrigt”

Helene Ekelund, 48, kom tvåa i Robinson 2010. Medan programmet sändes pågick en hatkampanj mot henne på nätet.

– Det var fruktansvärt vidrigt att läsa. Människor skrev ”stackars dina barn som  har en så hemsk mamma”, säger Helene.

Deltagandet i Robinson var en av de bästa upplevelser hon haft. Baksidan var näthatet. Hon kallades ”gnällkärring” och det förekom också rena hot.

– Helt sjuka grejer, det är fascinerande hur människor kan bli så hatiska. Bara för att man är med i tv ska man inte behöva bli utsatt för hot, säger Helene Ekelund.

Jorinda Jannes: ”Jag är besviken på människor”

24-åriga Jorinda Jannes bror direktsände sitt självmord på nätet. Efter det började hennes familj trakasseras.

– Bara timmar efter att det hänt försökte människor lura oss att se filmen när Marcus hängde sig, säger Jorinda.

Från början läste hon mycket av det som skrevs, och i sorgen blev ilskan över att inte få vara i fred nästan okontrollerbar.

– Jag har tänkt väldigt mycket på vad jag skulle säga till dem. Men jag är inte arg längre, jag är besviken på att människor tänker så kort.

Tova Wellton: ”Jag tog inte åt mig så mycket”

Tova Wellton, 21, fick flera dödshot efter ett inlägg på Facebook om mansdominansen i musikbranschen.

– Det är den som uttalar sig som får ta skiten, säger hon.

– Jag kanske är hårdhudad men tog inte åt mig så mycket av hoten på mejlen och det som sades på Twitter. Det som var värst för mig var när folk ringde och trakasserade mig mitt i natten.

Tova har polisanmält flera av hoten och tycker att det är bra att det ska bli svårare att vara anonym när man kommenterar.

Ann-Margret Lindgren Johansson: ”Jag fick hotfulla sms på kvällen”

Ann-Margret Lindgren Johansson, 44‚ blev nyligen intervjuad i bland annat Aftonbladet i samband med en mindre nyhetshändelse. Artikeln fick över 500 kommentarer– varav de flesta var personliga påhopp på henne.

– Jag fick till och med hotfulla sms till min mobil sent på kvällen. Jag blev faktiskt ledsnare än jag trodde att jag skulle bli, trots att jag har en viss medievana.

– När kommentarerna inte längre handlar om ämnet är de inte längre relevanta. Det är naturligtvis bra att folk kan vara med i debatten, men när man kan vara anonym så kan man ju kläcka ur sig vad som helst, säger Ann-Margret.

ARTIKELN HANDLAR OM