Biståndsmiljoner i lön till terrorister

Svenskt bistånd till Palestina gör utbetalningarna möjliga

Foto: Foto: AP
TJÄNAR MEST Hassan Salameh, till höger, får en månadslön på 10 800 kronor trots att han dömdes till 37 livstidsstraff 1996 för att ha lett terrorattacker som dödade 46 personer.
NYHETER

De är terrorister, dömda för hundratals mord och fängslade i Israel.

Samtidigt premieras de av den palestinska myndigheten med höga löner.

Myndigheten lever på bidrag och 40 miljoner kronor kommer från svenska skattebetalare.

Foto: Foto: REUTERS
BILDEN AV TERROR 18 människor dödades och över 80 personer skadades i en självmordsattack i Jerusalem 2001.

Hassan Salameh är en av vinnarna. Han ligger bakom självmordsattacker med 46 dödsoffer och får nu en lön om 10 800 kronor i månaden.

Den palestinska myndigheten har hundratals fångar på sin lönelista. Det hela kostar enligt officiella palestinska uppgifter motsvarande 31 miljoner kronor per månad.

Tack vare bidrag från bland annat Sverige, som går till den palestinska myndighetens vanliga tjänstemän, blir det pengar över till de kontroversiella utbetalningarna.

Ny betalning på 40 miljoner

Ända sedan 2006 har Sverige lämnat bidrag till den palestinska myndigheten, totalt 200 miljoner kronor i direktstöd. För knappt tre veckor sedan gick ett nytt bidrag på 40 miljoner kronor i väg:

”Stödet kommer att gå till löner och pensioner för anställda inom den palestinska förvaltningen”, skriver UD.

Sverige använder sig av EU:s finansieringsmekanism Pegase för att administrera bidragen. Pegase kontrollerar lönelistor i samband med utbetalningarna så att pengarna inte ska hamna hos terrorister.

”Går inte att kontrollera”

På utrikesdepartementet känner man till att palestinska myndigheten betalar ut pengar till fängslade terrorister.

– Jag vet inte om det kan kallas löner men det verkar ju vara så att de får någon form av bidrag, säger Anna Brodin, Palestinahandläggare på UD.

Hur kan ni garantera att svenska pengar inte går till det här?

– Det går ju inte att kontrollera exakt vart alla deras utgifter går till, men det vi kan kontrollera är att våra pengar hamnar rätt, säger Anna Brodin.

Magnus Norell, forskare på Totalförsvarets forskningsinstitut anser att Sverige inte ska acceptera utbetalningar till terrorister och att man måste ställa hårdare krav på biståndstagare.

– I det här fallet har man uppenbarligen inte gjort det, säger han.

”Finns brister”

Enligt Norell är stödet till fängslade viktigt för att kunna rekrytera nya terrorister. Det är, enligt Norell, också en indirekt signal om att myndigheten stöder brotten.

Enligt den palestinska tidningen Al-Hayat Al-Jadida finns det en speciell lönetabell för fängslade terrorister. De första tre åren är månadslönen bara 2 500 kronor för att sedan stiga till maxlönen 21 600.

Biståndsminister Gunilla Carlsson var i går på resa i Somalia. Hennes pressekreterare Evin Khaffaf säger:

– Det är inte våra pengar som hamnar i orätta händer, men sen är det klart att det finns brister.

FAKTA

ÖVER 100 DÖDA

Abdullah Barghouti, dömd till 67 livstidsstraff 2004. Han fälldes för att vara hjärnan bakom en

serie självmordsattacker med totalt 66 döda. Har rätt till: 7 200 kronor/månad.

Hassan Salameh, dömd till 37 livstidsstraff 1996 för att ha lett en terroristgrupp som utförde självmordsattacker mot en buss i Jerusalem, och en annan attack. Totalt dog 46 personer och 100 skadades. Har rätt till: 10 800 kronor/månad.

Yehiye Sanwar, Hamasledare som grundade gruppens säkerhetsorganisation på order av Sheik Ahmed Yassin. Har suttit 24 år i fängelse. Har rätt till: 14 400 kronor/månad.

Hakim Awad, 18, har erkänt att han ströp den 4-årige pojken Elad Fogel och mördade hela hans familj i ett hus i en bosättning på Västbanken i mars i år. Han har ännu inte fått sitt straff, men om han fälls får han en begynnelselön på 2 520 kronor i månaden under de första tre åren i fängelse.

Amjad Awad, 19, är bror till Hakim och misstänks ha knivhuggit och dödat en tremånaders baby och mördat andra familjemedlemmar vid samma tillfälle. Om han fälls får han samma lön som sin bror under de första tre åreni fängelse.

Källa: Palestinian Media Watch

ARTIKELN HANDLAR OM