Jaga älg? Bara när det är hälg

Filip, 8, vill med på älgjakt – rektorn säger nej

Foto: Foto: LINUS WALLIN/SUNDSVALLS TIDNING
FÅR INTE LEDIGT Filip, 8, skulle följa med sin pappa på älgjakt i höst. Men rektorn på Filips skola sätter nu stopp för det.
NYHETER

Filip, 8, vill följa med pappa på älgjakt.

Men rektorn på hans skola säger nej.

– Det är inte en rättighet att vara ledig, säger Roy Resare, rektor.

Roy Resare, rektor på Stige skola.

Filip, 8, går på Stige skola några mil utanför Sundsvall. Han vill följa med pappa på älgjakt.

Men nu sätter skolan stopp för det.

Totalt handlar det om två dagars ledighet – med två månaders mellanrum – för Filip. Förutom en dag i älgskogen handlar den andra dagen om en familjeresa till London.

Rektorn har avslagit båda.

– Det är både upprörande och förvånande. Jag förstår inte logiken. En planerad frånvaro i två dagar kan omöjligt påverka hans möjlighet att nå målen. Filip har inte haft några som helst problem i skolan. Och en förkylning kan orsaka betydigt mer frånvaro, säger pappa Patrik Jonsson.

– Dessutom har jag framfört att vi gärna tar en extra läxa eller att Filip får skriva om älgjakten och London. Men det var argument som inte hjälpte tydligen.

Hänvisar till skollagen

Roy Resare, rektor på skolan, säger att orsaken är en hårdare skollag.

– Jag kan inte förvägra barnen deras rätt till skola med mindre än att det är en enskild angelägenhet. Jag måste följa lagen där.

Enligt Resare är en enskild angelägenhet till exempel besök hos en sjuk närstående eller en religiös högtid av stor betydelse.

– I det här fallet är det bara rekreation.

Men han håller med om att lagen inte är tillräckligt tydlig.

– Uppenbart inte eftersom vi fått en diskussion. Men i Sundsvalls kommun tar vi nu fram ett dokument så att vi inom kommunen gör likadant.

Går inte att överklaga

Familjens resa till London är betald och älgjakten är inledd. Men rektorns beslut går inte att överklaga. Utan lösning blir Filips frånvaro klassad som ogiltig och föräldrarna bryter mot lagen om skolplikt.

Men under intervjun med Aftonbladet backar rektorn.

– Jag har inte sett något förslag från föräldrarna. Men gör man det till ett projekt för eleven som faller under skolans mål så kan det vara lösningen.

FAKTA

HÄR GÅR STARTSKOTTET FÖR ÄLGJAKTEN HOS DIG

■ ■ I norra Sverige startar älgjakten i dag, men jägarna i söder får hålla i hanen ett tag till.

■ ■ 5 september: Dalarna, Gävleborg, Jämtland, Norrbotten, Värmland, Västerbotten, Västernorrland.

■ ■ 10 oktober: Blekinge, Halland, Jönköping, Kalmar, Kronoberg, Skåne, Stockholm, Södermanland, Uppsala, Västmanland, Västra Götaland, Örebro, Östergötland.

”Ledig kan man vara på loven”

Glöm ledigt mitt i terminen. Åtminstone om syftet är en charter, eller som för en åttaåring i Sundsvall – älgjakt. Frågorna var många när vi diskuterade den nya skollagen med Filip Nilsson, juridiskt sakkunnig vid Skolverket. /Karin Magnusson