Kördes ihjäl – av sin egen gräsklippare

NYHETER

En 58-årig man hittades död i ett dike bredvid golfbanan.

Då trodde polisen att han avlidit av sjukdom och avskrev fallet.

Men mannen kördes ihjäl av sin egen gräsklippare – och nu misstänks golfklubben för vållande till annans död.

Den 14 juni i fjol hittades mannen av en kollega vid Granholmens golfbana utanför Piteå. 58-åringen hade klippt gräs på banan under sex år.

Mannen, som började sin arbetsdag klockan 6 på morgonen, påträffades tre timmar senare liggandes i ett dike nära hål 12. Han konstaterades död, avliden av svåra inre skador då han klämts under gräsklipparen.

Gräsklipparen körde i cirkel

Olyckan skedde dock inte under själva gräsklippningen, eftersom klippagregatet var avstängt. Exakt hur den gick till vet ingen, men misstanken är att mannen, som led av diabetes, blev medvetslös och ramlade av klipparen.

Men gräsklipparen fortsatte att köra.

- Klipparen körde i en cirkel 70-80 meter och kom tillbaka precis där han låg. Det var höjden av otur, säger en anhörig till 58-åringen till Norrländska socialdemokraten, NSD.

Golfklubben misstänks

Gräsklipparen borde ha stannat automatiskt, då den blev förarlös. Men det gjorde den alltså inte. Nu, ett år efter händelsen, en polisutredning om misstänkt brott.

Riksåklagarens enhet för arbetsmiljöbrott har tagit upp fallet, och Piteå Golfklubb misstänks för vållande till annans död, enligt Norrländska socialdemokraten.

Kände inte till fel

Ove Marklund, ordförande för Piteå Golfklubb, säger att han inte kände till uppgifterna om brottsmisstankarna förrän han kontaktades av en journalist i går.

– Vi har inte fått någon information från Arbetsmiljöverket och inte heller blivit kontaktade av polisen, säger han.

Nu inväntar han vidare besked från polisen.

– De måste få göra sin utredning, och vi får se vad som kommer fram. Det hela är beklagligt, att det slutade på det sättet. Ingen har varit medveten om att det varit något fel på den här maskinen, säger Ove Marklund till Aftonbladet.