Befriade slavar arbetade i Sverige

Foto: afp
Polisen slog till mot den campingplatsen utanför London i England.
NYHETER

LONDON. Femton slavar befriades från en campingplats utanför London i söndags.

Nu bekräftar engelsk polis att de har arbetat i Sverige.

– De har förts till Sverige och utfört fysiskt arbete, nu återstår att utreda om de tvingades till det, säger en talesperson för polisen i Bedfordshire.

Vid en gryningsräd tidigt i söndags morse på en campingplats nordväst om London fritog polisen personerna som misstänks ha hållits som slavar.

De ska ha jobbat utan lön och tvingats bo i iskalla husvagnar i smuts och hundavföring.

24 personer fritogs

Polisen har i flera månader haft ögonen på campingplatsen i Greenacre, Leighton Buzzard och fritog totalt 24 personer. De flesta britter, men också tre polacker, en man från Litauen och två där hemlandet ännu är oklart. Nio har senare valt att inte samarbeta med polisen som misstänker att de övriga 15 hållits som slavar.

För Aftonbladet bekräftar polisen i Bedfordshire att männen bland annat utfört arbete i Sverige. Exakt var vet man inte och en talesperson vill ännu inte använda ordet slavarbete.

Tillhör samma familj

– De har förts till Sverige och utfört fysiskt arbete, nu återstår att utreda om de tvingades till det eller om det var frivilligt.

I söndags greps fem personer och i dag har fyra av dem formellt anklagats för att ha hållit männen som slavar. Alla de gripna uppges tillhöra samma familj och ska i morgon framträda inför rätten i Luton.

Enligt polisen har de nu fritagna männen rekryterats från soppkök och socialkontor och blivit lovade arbete och tak över huvudet. Man har riktat in sig på personer som ingen skulle sakna om de försvinner och när de väl tagits till campingen har deras mobiltelefoner tagits i från dem och de har fått sina huvuden rakade.

Har levt i skjul

– De flesta har tvingats leva under smutsiga förhållanden, de har inte fått några kläder och knappast någon mat, säger chefen för kriminalpolisen i Bedfordshire Sean O'Neil till Sky News.

Enligt polisen var de i mycket dåligt skick när de hittades. De har levt i små husvagnar eller skjul utspridda över campingplatsen. Nio av de fritagna männen har valt att inte samarbeta med polisen.