Centern vill införa ny studentexamen

NYHETER

Centerpartiets ledning vill införa studentexamen på nytt – 40 år efter att slutexamen togs bort.

Utbildningsminister Jan Björklund (FP) välkomnar förslaget.

– Vi håller på med ett eget arbete på det här området, som vi så småningom kommer att offentliggöra, säger han till Svenska Dagbladet.

Slutexamen ska enligt Centerpartiet vara ett sätt att få bukt med ojämna studieresultat.

– I bland skyller man på det fria skolvalet, men det är styrsystemen som inte fungerar, säger Ulrika Carlsson, Centerpartiets utbildningspolitiska talesperson till SvD.

"Säkerställa"

Slutproven skulle i så fall rättas av utomstående examinatorer och bör vara vägledande när eleverna slutbetyg sätts.

Magnus Henrekson, professor och vd för Institutet för näringslivsforskning, säger till SvD att han tror att en slutexamen är ett bra sätt att komma åt betygsinflationen.

– Det är en helt nödvändig åtgärd när man har släppt in obegränsade vinstintressen och i princip fri etableringsrätt inom skolan. En studentexamen skulle kunna säkerställa att en viss prestation bedöms likadant överallt, säger han.

Departementet på banan

Metta Fjelkner, ordförande i Lärarnas riksförbund, är inne på samma linje. Hon säger till SvD att en studentexamen är en kvalitetssäkring som förbundet efterlyser.

Utbildningsminister Jan Björklund (FP) avslöjar för tidningen att utbildningsdepartementet just nu tittar på frågan:

–Jag håller med om att vi ska ta in utomstående examinatorer eller censorer i någon form. Exakt hur det ska se ut är för tidigt att säga.