’Jag försökte hjälpa dem’

Sophia Njoroge larmade socialen: De frågade bara varför jag ringde

1 av 3 | Foto: Foto: LASSE ALLARD
"ALLTID GLADA" Sophia Njoroge och hennes son Jerry Shamge var mycket goda vänner med de två döda barnen och hennes mamma. ”De var som mina småbröder. De var alltid glada och den minste ville alltid vara ute och leka”, säger Jerry Shamge. ”Jag har fortfarande inte förstått att de aldrig mer kommer hit”, säger Sophia.
NYHETER

SIGTUNA/STOCKHOLM. Elen stängdes av och högen med pizzakartonger växte när mamman förlorat jobbet.

Men enligt vännen Sophia Njoroge nekades kvinnan och barnen försörjningsstöd:

– Jag försökte hjälpa dem, jag var som en mormor åt pojkarna. Men socialen undrade bara varför jag ringde.

Sophia Njoroge får aldrig mer se den åttaåriga pojken och hans fyraåriga lillebror. Dem hon brukade vara barnvakt åt och vars kläder och leksaker hon fortfarande har kvar i sin lägenhet.

Ett gosedjur, ett par solglasögon modell mindre och så barnkläderna.

– Jag har fortfarande inte förstått att de aldrig mer kommer hit, säger Sophia när Aftonbladet träffar henne i hemmet i västra Stockholm.

”Gjorde allt för dem”

Sophia och hennes 19-årige son Jerry stod familjen i Sigtuna allra närmast, och de försöker nu förstå vad som har hänt. Att den skötsamma, ansvarsfulla tvåbarnsmamman misstänks ha mördat sönerna som var hennes allt.

– Allt hon gjorde, gjorde hon för dem.

I början av sommaren reste den nu mordmisstänkta 30-åriga kvinnan plötsligt hem till Kenya för att ställa upp för sin syster.

– Hon ringde mig och sa att jag var tvungen att ta hand om barnen när hon var borta. Jag var som en mamma åt henne och som en mormor åt pojkarna, säger Sophia.

Den drygt en månad långa resan ledde till att kvinnan blev av med sitt jobb, eftersom hon reste utan beviljad ledighet.

Öppnade inte dörren

I början av augusti vände hon sig till socialen för att få försörjningsstöd. Men enligt Sophia blev ansökan avslagen.

– Jag ringde till socialen för att höra vad som hände, men de frågade bara vem jag var och varför jag ringde.

Tvåbarnsmamman berättade för Sophia att hon skulle börja ett nytt städ jobb, men så blev det aldrig.

Hon fick det i stället allt kämpigare och slutade helt och hållet att svara i telefon. När oroliga vänner åkte hem och knackade på dörren öppnade ingen.

När sommarlovet var slut stannade kvinnan kvar i lägenheten med sina barn – som egentligen skulle ha börjat skolan och förskolan.

När Sophia kom hem till familjen i Sigtuna i måndags – några timmar innan barnen hittades döda i vattnet och kvinnan greps – fick hon en chock. Lägenheten var nedgången och elen hade stängts av.

– Det brukade inte ens finnas två odiskade muggar på diskbänken, inte en fläck, men nu var det smuts överallt.

Teknisk undersökning

Lägenheten var full av disk, sopor, oöppnad post. Sophia räknade till ett fyrtiotal pizzakartonger.

– Hon kom in i torsdagskväll och köpte sex pizzor. Vi tyckte det var lite märkligt men hon sa att de byggde om i hennes lägenhet och att hon inte kunde laga mat, säger en anställd på pizzerian.

I går genomförde polisen en teknisk undersökning i lägenheten. Mamman är fortsatt skäligen misstänkt för mord, men förnekar brott.

Den rättsmedicinska undersökningen ska nu fastställa vad pojkarna dog av. Utredarna har fått flera indikationer på att barnen utsatts för brott och har en teori om hur det har gått till.

– Men vi måste invänta obduktionen. Det kan finnas möjligheter att det här är en olyckshändelse, säger Stefan Marcopolous, informationsansvarig på Norrortspolisen.

Sophia berättar hur hon i måndags åkte runt i Sigtuna för att leta efter pojkarna.

– Jag tänkte att barnen kanske hade rymt på kvällen och gått till skolan dagen efter, säger hon.

Men de fanns ingenstans.

”Något har hänt”

Sophia har länge kämpat för kvinnan. Försökt hjälpa henne att hitta ett nytt jobb, i kontakten med socialen – allt för pojkarnas skull.

– Varför kom hon inte till mig och berättade att hon hade det jobbigt? Jag hade ju kunnat hjälpa henne, det gjorde jag alltid.

– Någonting har hänt med henne. Jag tror att hon kände att hon inte längre kunde ta hand om sina barn, det är som att hon stängt in sig med sina barn i lägenheten, som i en kokong.

Sophia är besviken på att samhället inte lyckats fånga upp och hjälpa mamman och hennes söner.

– Det här får aldrig hända någon annan familj. Därför vill jag berätta om det här.

Socialchefen Jan Hellström i Sigtuna vill inte kommentera mammans ärende.

FAKTA

Kvinnan grips av polis i sin lägenhet

■ ■ I söndags klockan 22.11 larmar pappan till den fyraårige pojken polisen. Han har då blivit uppringd av den 30-åriga mamman som säger att något otäckt hänt barnen.

■ ■ En halvtimme senare inleder polisen en omfattande eftersökningsinsats.

■ ■ Brödernas kläder hittas vid strandkanten vid Munkholmen i Sigtuna och sökandet inriktas mot vattnet.

■ ■ Morgonen efter grips kvinnan i sin lägenhet. Polisen gör iakttagelser som stärker deras misstankar om att barnen utsatts för brott. Och på eftermiddagen hittas de båda pojkarna döda i vattnet.

■ ■ Klockan 15.20 anhålls den 30-åriga mamman skäligen misstänkt för mord på  sina två barn. Hon nekar till brott i förhör.

ARTIKELN HANDLAR OM