Så får du slantarna att växa

Fortsatt finanskris – Aftonbladet hjälper dig rädda pengarna

Malin Olofzon, 22, högvaktssoldat, Kalmar: " Jag har ett vanligt sparkonto och en fond som mina föräldrar köpte åt mig när jag var liten. Fonden rör jag inte. Den har växt eftersom den inte är särskilt riskabel."
NYHETER

Börsen i botten – då vänder spararna dövörat till politikernas prognoser.

Men lugn i finansstormen.

Aftonbladet ger dig bästa spartipsen.

Finansminister Anders Borg gillar att prata ekonomi i vädermetaforer. Just nu är det världsekonomiska läget lika oroligt som vädret i april – och spararnas förtroende för ekonomiska beslutsfattare är om möjligt ännu sämre än folkets förtroende för meteorologer.

Resultat: fritt fall på världens börser. När Stockholmsbörsen stängde i fredags var det på den lägsta nivån på två år.

Skuldkris sprider sig

– Till en början beror raset på Grekland och deras enorma oförmåga att komma till rätta med sina problem. Skuldkrisen riskerar nu att sprida sig till andra länder, men i hela Europa saknas ett tydligt starkt ledarskap som resulterar i åtgärder. Ju större oron blir, desto mer rasar börsen, säger Carl-Gustav Gyllenram, kapitalförvaltare och expert på börsens psykologi.

I helgen träffades världens ekonomiska ledare på IMF-mötet i Washington. Men någon lösning på skuldkrisen kom man inte fram till.

– Det här mötet ledde ju inte till någon bred lösning, konstaterade Anders Borg under en telefonpresskonferens i går.

Meteorologernas, förlåt Anders Borgs, prognos är att världens börser kommer att falla ytterligare efter det negativa beskedet.

Carl-Gustav Gyllenram tror däremot att marknaden redan har slutat att hoppas på politikerna.

”Mindre verkstad”

– Jag tror inte att marknaden hade räknat med att det här mötet skulle ge något. Generellt i krisen har det varit mycket snack men mindre verkstad från politikernas sida. Marknaden vill se kraftfulla åtgärder som utförs, säger han.

FAKTA

”Svenska kvalitetsbolag – en bra investering”

Jan Dinkelspiel sätter plus på sparformerna

Aktier

Har du pengar över, köp svenska kvalitetsbolag – det är en bra investering på sikt. Även om det är kris kommer folk att fortsätta ringa mobilsamtal och köpa läkemedel. Den typen av aktier är bra.

Fonder

Satsa på trygga räntefonder, ligg långsiktigt och sprid dina tillgångar. Lägg inte alla ägg i samma korg.

Livbolag

Där lockar man med garanterad avkastning mot att dina pengar är låsta under en viss tid. Själv föredrar jag investeringar där man snabbt kan få tillbaka sina pengar om man vill det. Om världen går under kan man sälja, men om pengarna är inlåsta blir det svårt.

Guld och silver

Se upp! Guldpriset har gått upp enormt mycket och då är det risk för en stor nedgång. De senaste veckorna har priserna gått ner 10–20 procent. Det är alldeles för kraftiga svängningar i råvarupriset för att rekommendera investeringar i det här läget.

Företagsobligationer

Ganska intressanta. Företag lånar av dig som privatperson. De kan ge en avkastning på mellan 5 och 15 procent på årsbasis i dag. Säkrare än aktier.

Sparkonto

Aldrig helt rätt, aldrig helt fel. Säkert, men låg avkastning.

1 av 2
Jan Dinkelspiel, Sverigechef på Nordnet.

Experterna: Nattsvart – då kan det vända

Carl-Gustav Gyllenram, kapitalförvaltare på Ability Asset Management och expert på börsens psykologi. (C-GG)

Jan Dinkelspiel, Sverigechef på Nordnet. (JD)

1) Varför rasar börsen?

För att marknaden avskyr osäkerhet – och läget är osäkrare än någonsin. (JD)

2) När vänder det?

Oftast vänder det när man upplever att det ser som värst ut. När kursen är som mest nedpressad blir det billigare och därmed köpvärt och då kommer kapital in på marknaden igen. Förra finanskrisen tog det nästan två år. (C-GG)

3) Vad händer med skuldkrisen i Europa? Hur påverkar det Sverige?

Risken är att krisen sprider sig och att framförallt franska, men även tyska, storbanker då kan falla. När världsekonomin mår dåligt påverkas en liten ekonomi som Sverige radikalt. Mardrömscenariot är att svenska företag inte kan sälja eftersom ingen vill köpa våra varor. (JD)

4) Vad gör politikerna för att lösa krisen?

Hittills har de mest pratat. Man måste komma med något som gör att marknaden blir övertygad om att det inte bara är prat.

Hittills har det varit tvärtom, varje gång politikerna sammanträder får marknaden deras oförmåga bekräftad. (C-GG)

1 av 4
P-O Swahn.

Vad gör du för att säkra dina pengar?

P-O Swahn, 57, busschaufför, Dalboda:

– Inget särskilt. Jag oroar mig inte så mycket för hur ekonomin i Europa ser ut och hur det påverkar mig, det får rinna på.

Anna Karlsson, 46, frisör, Stockholm:

– Ingenting, jag är egenföretagare och kan inte påverka så mycket. När min ekonomi blir bättre tänker jag börja pensionsspara igen.

Jon Jakobsson, 21, studerar till civilekonom, Orsa:

– Jag spenderar mindre och sparar mer. Jag håller mig borta från räntefonder och investerar inte i sånt som är riskfyllt. Jag sparar pengarna och vågar inte investera.

Marie Fürst, 66, pensionär, Stockholm:

– Man ska aldrig investera i något som verkar osäkert. Jag har köpt en Luxemburgfond och känner mig väldigt säker med den. I övrigt håller jag igen på allt.