Här är nya Facebook

Så får du nya tidslinjen – före dina vänner

1 av 12
1. Logga in på Facebook och gå in på Facebook developer page (https://developers.facebook.com/apps) – som är del av ditt Facebook-konto. Första steget är att godkänna att Facebook developer får använda dina inställningar. Tryck "Allow".
NYHETER

Nya Facebook skapar proteststormar i cybervärlden och grupphot om avhopp.

Den revolutionerande Tidslinjen lanseras dock först om en vecka – men vi har guiden till framtiden.

Förändra ditt liv på Facebook med tio enkla steg – nu!

En del gör det sällan, andra både startar och slutar dagen med att uppdatera nätvännerna om sitt liv. Facebook har 800 miljoner aktiva användare runt om i världen.

När Facebook började förändra blev svaret en storm av nätprotester – medan andra bara nyfiket väntar på nästa steg.

Allt i realtid

Realtid är det heta. Du avslöjar ditt musikval direkt på nätet och kompisarna kan gå in och lyssna tillsammans med dig – via Facebook.

När du springer skickas dina resultat rakt ut på Facebook – om du inte manuellt ser till att slötiden blir stoppad.

Det handlar också om "smartare" – och till viss del automatiska – grupperingar av dina Facebook-kontakter samt möjlighet att prenumerera på inlägg från kändisar du inte känner.

Tidslinjen förändrar

Den största revolutionen: Tidslinjen. Här börjar och slutar ditt nya liv på Facebook i en oändlig linje där du själv kan fylla i luckorna; plugga in ditt favoritklipp med Alexander Skarsgård i True Blood, redigera bort bilderna från partyperioden mellan två pojkvänner och låta alla se er bröllopsvideo om de klickar på maj 2007.

Bli först

Tidslinjen lanseras i Sverige den 4 oktober, enligt Facebooks egna uppgifter. Men varför vänta när det går att testköra din egen livlina redan nu?

Här är guiden som på tio minuter blankt ger såväl teknikfobiker som nätälskare ett nytt liv på Facebook.

FAKTA

Nyheterna som förändrar Facebook

Tidslinjen: Här kan du visa upp ditt liv från början till slut kryddat med stora bilder - spela upp din musik, lägga ut din bröllopsvideo och redigera vilka uppdateringar som är värda att bevara och saknade som måste fyllas i på din virutella väg genom livet. Detta är alltså din nya profilsida – extra allt.

Nya nyhetsfältet: Facebook väljer utifrån olika kriterier ut vad som är intressant för just dig ur dina kontakters nyhetsflöde. Högst upp på din sida hamnar "Top stories" markerade med ett litet blått hörn. Du kan hissa eller dissa för att nästa gång få ett bättre urval. Här lär dina vänner som du har mycket utbyte med hamna – liksom uppdateringar som redan fått många kommentarer. Avskilt längre ner hamnar senaste nytt.

Ticker: Här kan du i ett litet separat fönster se dina kontakter uppdatera i realtid – och direkt välja att lyssna på samma musik eller testa spelen de just spelar.

Smarta grupper: Facebook placerar automatiskt in dina kontakter i fack. Däremot är det upp till dig att bestämma vem som platsar i din "nära vänner"-grupp och bland ytligt bekanta med restriktioner – eftersom det valet kan gå på tvärs med alla förutsägbara faktorer. Fyra "smarta listor" finns redan: arbetskamrater, familj, skola och stad. Du kan gömma de flesta uppdateringar från någon – men se när de gift sig – och se allt som alla i fotbollsgänget gör med ett enkel knapptryck. Dina vänner ser inte vad listan heter – men de ser andra som listats där.

Mer spel: Det ska bli lättare att hitta spel, enligt Facebook, och ett sätt är just att du i Ticker-fönstret ser vad dina vänner spelar – och deras poäng.

Kändisprenumerationer: Prenumerera på kändisars uppdateringar - utan att vara vän med dem genom att trycka på en knapp. Du kan också låta andra prenumera på allt ditt material som du tillåtit att vara offentligt genom valet "public".

Masstaggning: Nu kan Facebook känna igen ansikten på dina vänner från tidigare uppladdade foton och direkt erbjuda dig att lägga in deras namn på ett nytt. Här kan man också göra grupptaggningar. Det gäller dock att den som ska taggas godkänner först.

Sociala appar och tjänster: När du lyssnar på din Spotifylista kan dina vänner se ditt musikval i realtid – och utan att lämna Facebook koppla in din musik i sina lurar. Facebook har anslutit både musiktjänster och tv-kanaler – och numera råder det krav på att ha Facebook-konto för att kunna ansluta till Spotify. När du inte vill att alla ska se måste du aktiva stänga av, det gäller Spotify med också allt fler appar om till exempel träning som direktuppdaterar din Facebook.