Facebook håller koll på dig – efter att du loggat ut

NYHETER

Facebook ser dig – hela tiden.

Trots att du hade loggat ut fortsatte nätjätten att hålla koll på vilka internetsidor du besökte.

Efter medietryck har företaget nu gjort en pudel.

Som om det inte var nog med hatstormen efter den senaste omgörningen – nu kommer nya uppgifter om hur Facebook övervakat sina användare. Nätjätten samlade information om vilka sajter användarna besökt – efter att de loggat ut från Facebook, skriver The Australian. Information som efter den senaste omgörningen skulle kunna dyka upp till allmän beskådan i användarnas nyhetsflöden.

Ignorerade problemet

Normalt sett inaktiveras cookies – filer som samlar browserhistorik – efter att man loggat ut från en sida, men på Facebook har de fortsatt att vara aktiva.

Detta har bloggaren och it-säkerhetskonsulten Nik Cubrilovic regelbundet påpekat för Facebook i ett helt år, utan att nätjätten agerat.

– Jag upptäckte problemet för ett år sedan. Jag rapporterade det till dem (Facebook) flera gånger, säger han till The Australian.

Facebook bekräftar

Först när Cubrilovic i söndags bloggade om de för Facebook besvärliga uppgifterna, agerade de. Bara 30 minuter efter att blogginlägget publicerats blev Cubrilovic kontaktad av Facebook, säger han till The Australian.

Under ett telefonmöte med Cubrilovic i går bekräftade Facebook att man samlar in information efter att användarna loggat ut, men sa också att uppgifterna används för att skydda användarna mot spam och så kallad phishing.

Under onsdagen meddelade Facebook att man åtgärdat problemet med cookies ”så att de inte kommer att samla in unik information i framtiden när folk har loggat ut”, enligt The Australian.