Här hyllas diktatorn

Kungen gav hedersutmärkelse till Saudiarabiens kung Abdullah – UD:s presschef: Jag visste inget

Foto: AP
PRIS FÖR ENASTÅENDE TJÄNSTER I fredags hedrade kung Carl XVI Gustaf Saudiarabiens kung Abdullah med förtjänsttecknet Bronsvargen. Av Amnesty beskrivs Saudiarabien som en dikatur där folket utsätts för övergrepp.
NYHETER

I kung Abdullahs Saudi­arabien döms kvinnor till spöstraff om de kör bil.

Nu får han pris av kung Carl Gustaf.

– Jag hade inte en susning om den här resan, säger UD:s presschef Anders Jörle.

SILVIA DOLDE SITT HÅR Drottningen var täckt i svart från topp till tå under besöket hos kung Abdullha.

Kungen anlände till Saudiarabiens huvudstad Riyadh redan i tisdags, skriver hovet på sin hemsida.

I egenskap av hedersord­förande i World Scout Foundation delade han i fredags ut förtjänsttecknet Bronsvargen till Saudiarabiens kung Abdullah. Enligt nättidningen Asian Tribune tog Abdullah emot Carl Gustaf i sitt privata residens al-Janadriyah.

Dömdes till spöstraff

Scoututmärkelser i all ära, den senaste tiden har Saudiarabien varit omskrivet i betydligt mindre smickrande sammanhang. Nyligen dömdes en saudisk kvinna till spöstraff för att ha kört bil, vilket är förbjudet enligt landets stränga sharialagar. Sedan Amnesty International kritiserat förhållandena i landet beslutades dock att domen på tio piskrapp inte ska verkställas.

Elisabeth Löfgren, pressekreterare på svenska Amnesty, beskriver kung Abdullahs land som en diktatur där folket utsätts för en mängd övergrepp.

Allvarlig situation

– Situationen i Saudiarabien är väldigt allvarlig. Kvinnor är svårt diskriminerade, yttrandefriheten är väldigt begränsad och man har dödsstraff där de avrättade ofta inte har fått en korrekt rättegång. Den arabiska våren har inte nått till Saudiarabien eftersom förtrycket där är så starkt, säger Elisabeth Löfgren.

Är kung Abdullah en diktator?

– I och med att Saudiarabien är ett land som inte har fria val är det klart att det är en diktatur, och som ledare för landet är kung Abdullah ytterst ansvarig för de övergrepp som sker där.

När Aftonbladet frågar hovets presschef Bertil Ternert om det är lämpligt att kung Carl Gustaf delar pris till kung Abdullah svarar han:

– Jag representerar kungen och hovet och kan bara säga att kungen alltid agerar i samklang med UD och

regeringen. Om det är lämpligt med relationer till vissa länder, den frågan ska regeringen svara på.

Men på UD i Stockholm känner man inte ens till kungens besök i Saudiarabien.

– Jag hade inte en susning om den här resan, säger UD:s presschef Anders Jörle.

Men tillägger att det vore osannolikt om svenska ambassaden i Saudiarabien inte kände till besöket.

Stark kritik

Är ni inte oroliga för vilka signaler det sänder att kungen ger utmärkelse till en diktator?

– Det kan jag inte kommentera.

Efter ett statsbesök i Brunei 2004 fick kung Carl Gustaf stark kritik för ett positivt uttalande om landets envåldshärskare, sultan Haji Hassanal Bolkiah, som suttit vid makten sedan 1968.

FAKTA

Så är Saudiarabien mot...

... kvinnor: Utsätts för allvarlig diskriminering. För att röra sig utanför hemmet måste alla kvinnor ha en manlig ledsagare. Nyligen dömdes en kvinna till tio piskrapp. Hennes brott?

Hon hade kört bil. Förra året dömdes en 23-årig ogift kvinna till 100 piskrapp och ett års fängelse för att ha haft utomäktenskapligt sex och gjort ett abortförsök. Detta efter att hon hade våldtagits av fem män som hon fått lift av.

... homosexuella: Människor som har dömts för homosexualitet har straffats på en mängd olika sätt, i vissa fall avrättats.

I november förra året dömdes en man till 500 piskrapp och fem års fängelse.

... gästarbetare: Just nu sitter över 100 personer och väntar på att få sina dödsstraff verkställda. De flesta av dem är utlänningar som har dömts för knarkbrott. Många gästarbetare får inte juridiska ombud och vet inte ens vad de åtalas för. Bara sedan den 5 september har åtta män avrättats i Saudiarabien, en dramatisk ökning av antalet verkställda dödsstraff.

... oppositionella:  Någon kritik mot islam, kunga­familjen eller regeringen tillåts inte. Fackföreningar är förbjudna. Enligt vallagen från 2004 skall både saudiska kvinnor och män kunna rösta och kandidera i kommunalval, men i valet 2005 fick inte kvinnorna utnyttja dessa rättig­heter. Varken politiska partier, politiska möten eller demonstrationer i egen regi är tillåtna.

Källor: Amnesty, Nationalencyklopedin

ARTIKELN HANDLAR OM