Avslagsbrevet till Stieg Larsson säljs på auktion

1 av 2
Avslagsbrev till salu.
NYHETER

Journalisthögskolan i Stockholm tyckte inte att Stieg Larssons skrivförmåga räckte till.

36 år senare hade hans böcker sålt i 60 miljoner exemplar.

Nu auktioneras hans avslagsbrev ut för 130 000 kronor.

Trots att han inte antogs till utbildningen uppfyllde Stieg Larsson sina drömmar om att bli journalist, och arbetade under större delen av sitt yrkesverksamma liv hos den anti-rasistiska tidsskriften Expo.

Tecknad streckgubbe

Nu auktioneras hans avslagsbrev ut - tillsammans med en tecknad streckgubbe och en samlingsutgåva av Millenium-triologin i en specialtillverkad läderinbunden box.

– Pengarna går till den antirasistiska Stiftelsen Expo som bland annat ger ut Tidskriften Expo, säger Kristina Folgert som bland annat arbetar med att samla in ideella bidrag till stiftelsen.

Ska ge 130 000 kronor

Anledningen till att Larsson inte stod sig i konkurrensen till Journalisthögskolan var, enligt avslagsbrevet, att han inte klarade den skriftliga delen av antagningsprovet, som på den tiden även innefattade intervjuer med en psykolog och fackman.

Expos förhoppning är att avslagsbrevet, tillsammans med specialutgåvan och teckningen, ska inbringa 130 000 svenska kronor. Pengar som kommer att doneras direkt till Expo, som har tydliga likheter med den fiktiva tidsskriften Millennium.