Dagens namn: Elsa, Isabella
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Nyheter

Skräcken: 40 år i fängelse

• Nu inleds åtalet mot svenskarna i Etiopien • Familjerna på plats för att ge stöd

ADDIS ABEBA. De ville rikta världens ögon mot våldet – och hamnade själva i skottlinjen.

I morgon åtalas Martin Schibbye, 31, och Johan Persson, 29, för terrorbrott i Etiopien. De riskerar 40 års fängelse.

– Jag satt tätt intill honom i en och en halv timme, men det kändes som tio minuter, säger Martins fru Linnea Schibbye Steiner, som rest till rättegången.

I slutet av juni i år går två svenska journalister över gränsen från Somalia till Ogaden, i sydöstra Etiopien.

Det är en bortglömd del av landet, en väglös provins av öken och sand, stängd för journalister och hjälparbetare.

Svenskarna fortsätter in i området, vägledda av män som sympatiserar med Ogadens nationella befrielsefront, och hinner enligt uppgift vandra fyra mil. Där väntar etiopiska armén.

Skottlossning uppges bryta ut. Svenskarna skadas, tas till fånga och förs till ett fängelse i provinsstaden Jijiga.

Planerade noga

Etiopiska medier visar upp en film där det ser ut som en av dem, Johan Persson, håller ett automatvapen och avfyrar ett skott.

Vad gjorde svenskarna i den stängda provinsen?

Vännen och kollegan Anna Roxvall beskriver Martin Schibbye och Johan Persson som två hårt arbetande journalister. Äventyrslystna, så klart. Men drivna av en genuin vilja att berätta om världen.

Svenskarna hade noga planerat sin resa. Läst på och vägt risker. Syftet var att dokumentera övergrepp i området, brända byar och fördrivna människor, våldet i oljejaktens spår. I Ogaden verkar bland annat Africa Oil, ett företag som kontrolleras av hårt kritiserade svenska Lundin Petroleum.

Bara en månad innan svenskarna ger sig av blir Ogadens nationella befrielsefront stämplad som en terrororganisation av den etiopiska regimen. Gerillarörelsen jämställs nu med al-Qaida. Det ska få konsekvenser.

Schibbye och Persson har länge berättat om de mest utsatta människorna i världen. Om Somaly Mom, som räddar sexslavar i Kambodja. Sherpan Dorji, vars liv förändras när glaciärerna smälter i Nepal. Och tolvåriga Mosiuddin, som tvingas slita i en skitig hamn i Bangladesh.

Så varför höll Persson i ett vapen?

Rekylen syns aldrig

Anna Roxvall säger att bilderna i själva verket togs i Somalia och att männen runt dem är säkerhetsvakter och inte gerillasoldater.

– Att intressera sig för folks vapen i ett samhälle där alla äger ett, är ett bra sätt att bryta isen när man ska göra en intervju, det är inget konstigt med det.

Hon påpekar att skottljudet i filmen är pålagt efteråt. Och att någon rekyl aldrig syns.

I Etiopien är bilden en annan. Där anklagas svenskarna för att ha samarbetat med en organisation som dödat människor som letar naturtillgångar. Bilden ses som ett bevis på att de fått vapenträning. Trots att rättegången ännu inte inletts har landets premiärminister Meles Zenawi redan sin åsikt klar.

– De är inte journalister. De är, åtminstone, budbärare till en terrororganisation, har han sagt till norska Aftenposten.

Addis Abeba är en stad av slum och osannolika skrytbyggen. En plats där biståndsarbetare i lyxjeepar väjer för getter på vägarna och invalider från Eritrea-krigen tigger i varje gathörn.

Om Schibbye och Persson drevs av en vilja att öppna Sveriges och världens ögon för förtrycket i Ogaden framstår konskevenserna som lätt ironiska.

Alla ledande svenska medier är nu på plats i Etiopien.

Men uppmärksamheten riktas inte mot vad som sker i Ogaden – utan mot journalisterna själva.

Martin Schibbyes hustru Linnea Schibbye Steiner, 31, har rest hit för att ge stöd under rättegången, tillsammans med Martins mamma Karin och Johans pappa Kjell.

I fredags fick hon för första gången träffa sin man i fängelset.

– Det känns bra att se honom och krama om honom. Men det var jobbigt så klart. Omtumlande, känslosamt. Jag satt tätt intill honom i en och en halv timme, men det kändes som tio minuter.

”Har fokus på fallet”

Familjen tog med sig kläder, mat och snus. Linnea Schibbye Steiner säger att båda männen är starka, mentalt. Men fängelset är trångt och fullt av sjukdomar. Kommer de att förlora hoppet? Bli sjuka?

Linnea Steiner Schibbye tar ett djupt andetag, fortsätter:

– Självklart påverkar det dem. Men de har fokus på fallet. Pratar mycket strategier. De har som vi många teorier om hur det kommer att gå. Ingen vet ...

Skymningen faller, det börjar bli kallt. Bakom oss jagar några barn efter en trasig fotboll. Ute på gatan passerar ett bröllopssällskap i vräkiga limousiner.

Ogaden ligger sextio mil härifrån, men kunde lika gärna vara på en annan planet.

I en villa i en lummig trädgård bara någon kilometer bort ligger den svenske ambassadören Jens Odlanders residens.

Sverige ger Etiopien över 200 miljoner kronor i bistånd varje år. Odlander har talat med politiker, poliser och säkerhetstjänst. Utnyttjat varje kanal för att få svenskarna släppta.

Länge hoppades han att de skulle deporteras, utan åtal. Så blir det inte.

”Skönt att vara där”

I morgon ställs Martin Schibbye och Johan Persson inför rätta i sal tre i Lideta-domstolen i Addis Abeba.

De anklagas för att ha tagit sig in i landet olovligt, vilket de erkänner. Och för att ha haft samröre och gett stöd till en terrororganisation, vilket de förnekar. Fälls de väntar upp till fyrtio år i etiopiskt fängelse.

– Jag hoppas fortfarande att vi ska kunna lösa det här, säger Odlander.

Linnea Schibbye Steiner kommer att vara på plats när hennes man leds in i rättssalen.

– Det är overkligt. Men det känns skönt att ändå vara där. Att se det med egna ögon.

SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet