”Det kan dröja upp till ett år”

Foto: Scanpix
Martin Schibbye och Johan Persson i rättssalen i förrgår.
NYHETER

ADDIS ABEBA. Dawit Kebede, 30, tar upp mobilen ur fickan

Och börjar plocka isär den.

– Nu kan vi prata utan att bli avlyssnade, säger han.

Fotograf Jerker Ivarson och reporter Staffan Lindberg

Rättegången mot de svenska journalisterna Martin Schibbye, 31, och Johan Persson, 29, fortsätter i dag i Lideta-domstolen i Addis Abeba.

Den avbröts i tisdags då två gerillasoldater från Ogaden, som ska ha gripits samtidigt, visade sig sakna försvarare.

– Allt kan gå snabbt, på ett par månader. Eller dröja upp till ett år, säger Sveriges ambassadör Jens Odlander.

På Addis Abebas gator är det få som pratar om fallet.

Men flera tidningar slår upp nyheten. Regimvänliga The Ethiopian Herald, som läst åtalet, skriver att svenskarna kommit överens med den förbjudna ONLF-gerillan att "använda sina yrkeskunskaper" för att främja gerillan, bland annat genom PR.

Efter att ha fått vapenträning ska de ha hunnit börja samla in information om platser där det letas olja innan armén ingrep.

Men Dawit Kebede, redaktionschef på veckotidningen Awramba Times, är tveksam.

Efter att ha plockat ut batteriet ur sin mobil ("de avlyssnar mig ständigt") berättar han om bästa vännen och kollegan Woubshef Taye, som suttit i Schibbyes och Perssons fängelse i ett år.

– Det håller honom för samma sak som era svenskar. Terrorrelaterad brottslighet. De påstår att han tillhör en underjordisk gren av en terrorstämplad grupp.

Han skrattar nervöst.

– Men min vän är ingen terrorist. Han tror på lagen. Journalistiken. Har familj. Journalister har inget med terror att göra.

I häktet misshandlades vännen av vakter, de slog honom över örat i flera timmar. Först efter två veckor slutade det blöda.

Knappret från tangentbord studsar mellan de lilamålade betongväggarna, arbetet med lördagstidningen pågår för fullt. Jag berättar för Dawit Kebede att folk vi träffat kallar hans tidning "regeringens huvudvärk". Han skiner upp.

– Fast sanningen är att vi alltid arbetar under rädslans skugga. När vi skrivit en artikel sätter vi oss tillsammans. Hur arga kommer de bli? Vad måste vi ändra?

Han skrattar igen, kanske för att trycka tillbaka oron han känner. Också Dawit Kebede har suttit i Kality-fängelset i två år.

När som helst kan han tas igen för sina ord.

Etiopien är ingen demokrati, men heller inte någon totalitär diktatur. Oberoende medier navigerar i en snäv zon, pressfrihet är en farlig balansakt.

Kritisera regimen – och riskera fängelse och tortyr. Var tyst – och svik dina läsare.

Regimen påstår att svenskarna greps efter en eldstrid med ONLF-gerillan. En uppgift Dawit Kebede aldrig kan bekräfta.

– Om vi tar en kommentar från rebellerna i Ogaden, som är stämplade som terrorister, blir vi skyldiga till ett brott som riskerar att ge tjugo års fängelse.

Nu leder han arbetet med artikeln om svenskarna. Den kommer att bli största nyhet, på framsidan.

Reportern Surafiel Girma har just kommit tillbaka från utrikesdepartementet. Tillsammans ska de intervjua experter här och utomlands. Söka svenska ambassaden och vännerna i Stockholm.

– Vi reder ut vad det betyder för relationen med biståndslandet Sverige. Och med EU. Det är så långt vi vågar gå nu, säger han.

Och skrattar igen.