Här släpas Gaddafi fram

Diktatorn vädjade för sitt liv: ”Skjut inte, skjut inte”

1 av 24
The New York Times.
NYHETER

Muammar Gaddafi ska begravas i hemlig ceremoni i Misrata.

Hans sista ord innan han togs till fånga i ett betongrör ska ha varit:

– Döda mig inte, mina söner.

Slagen och fångad knuffades han sedan mot ambulansen.

Beväpnade män i extas. En gammal man som blöder från huvudet och är så svårt skadad att han inte klarar av att stå upp själv.

I går kablades de brutala tv-bilderna ut över hela världen på den döende diktatorn Muammar Gaddafi.

Vid halv nio i går morse började hans sista flykt, i en konvoj på 15 lastbilar försökte Gaddafi lämna sitt gömställe i hemstaden Sirte.

Franskt stridsflyg

Nato larmades och strax efteråt angreps kolonnen av franskt stridflyg, enligt franske försvarsministern Gerard Longuet.

50 av diktatorns män uppges ha dödats. Men Gaddafi och överlevande anhängare flydde till fots. De sprang genom en skogsdunge och gömde sig sedan i ett betongrör, enligt al-Jazeera.

Det blev diktatorns sista gömställe. Snart upptäcktes han av rebellerna.

– En av hans män kom ut och vevade med geväret i luften och skrek: ”Vi ger upp”. Men så fort han såg mig så började han skjuta, säger soldaten Salem Bakeer till Reuters.

– Sen måste Gaddafi ha sagt åt dem att sluta.

Han berättar att soldaterna då kunde dra ut den skottskadade diktatorn ur röret:

– Han sa: Vad är fel? Vilka är ni? Vad är det som pågår?

Vädjade för sitt liv

En annan soldat berättar, enligt BBC, att Gaddafi vädjade för sitt liv när de hittade honom:

– Skjut inte, skjut inte.

Rebellen Ahmed al-Sahati, 27:

– Han kallade oss råttor men titta var vi hittade honom.

Historien bekräftas, enligt al-Jazeera, av flera andra soldater. En uppgiftslämnare är dock extra detaljerad vad gäller skottskadornas uppkomst.

– En av Gaddafis vakter sköt honom i bröstet, säger Omran Iouma Shawan.

Strax efter klockan 13 kom första rapporterna: Gaddafi var gripen och skjuten.

Kort efter kom nästa besked: Diktatorn var död.

Sköts i ambulansen

Blödande hade han satts i en ambulans på väg mot staden Misrata. Då ska han skjutits i huvudet.

– Under färden uppstod skottlossning mellan rebeller och Gaddafis styrkor, under den träffades han av ett skott i huvudet. Rättsläkaren kunde inte säga om det var en kula från hans egna eller rebellerna, sa tillfällige premiärministern Mahmoud Jibril på en presskonferens, enligt al-Jazeera.

När Gaddafi kom fram till sjukhuset ska han redan ha varit död.

Jubel utbröt på gatorna – ända från Sirte och huvudstaden Tripoli till Sergels torg i Stockholm.

42 års skräckvälde

Libyens premiärminister Mahmoud Jibril säger att blod och DNA-prov tagits från Gaddafis lik för att bevisa att det verkligen är han som dött, och att 42 års skräckvälde slut.

– Vi har väntat på det här ögonblicket en lång tid. Muammar Gaddafi har dödats, sa i går premiärminister Mahmoud Jibril.

Diktatorns kropp har förts till en moské i staden Misrata. Där samlades befolkningen för att ta bilder av hans döda kropp.

Tv-kanalen al-Arabiyya uppger att Libyens övergångsregering planerar att begrava Muammar Gaddafi på hemlig plats redan i dag.

– Vi vill inte att gravplundrare ska ta honom. Vi vill heller inte att graven ska bli en symbol, säger Abdul Rahnan Buis, militär talesman i NTC till VG Nett.

Även diktatorsonen Mutassim dödades i går, enligt premiärminister Jibril.

Döde diktatorns ”kronprins” – Saif al-Islam – är tvingad på flykt. NTC uppgav dock att rebellstyrkor lyckats omringa honom.

Gaddafi-klanen är i spillror.

FAKTA

Gaddafis sista föreställning – minut för minut

08.30 Nato attackerar en Gaddafikonvoj med 15

fordon som försöker lämna Sirte. I attackerna skadas diktatorn, enligt uppgift.

11.05 Rebellerna intar Sirte, Gaddafis hemstad.

12.23 Diktatorn är gripen, uppger NTC och libysk tv. Han ska ha gömt sig i ett cementrör i utkanten av Sirte. På röret ska någon ha sprejmålat: ”Här är platsen där råttan Gaddafi gömde sig”.

En rebell uppger att Gaddafi ropat: ”Skjut inte, skjut inte”. Han ska ha tagits vid liv och bilder visar hur den blodige diktatorn gör motstånd, tydligt skadad knuffas han fram mellan rebellerna som strax därefter uppges ha avrättat honom.

13.12 NTC-officeren Abdel Majid Mlegta säger till Reuters att Gaddafi tillfångatogs och skottskadades, uppgifter pekar på att han skjutits i bröstet, benen och möjligen huvudet.

13.27 Första bilden på den döde diktatorn visas upp. En AFP-fotograf har tagit en bild på en av rebellernas kameraskärm som visar gripandet och döden, minuter efter att Gaddafi tillfångatogs.

13.37 Kroppen förs till en hemlig plats i Misrata enligt NTC:s Mohamed Abel Kafi. Från ambulansen finns bilder på en blodig Gaddafi. Under färden skjuts han i huvudet och dör, uppger al-Jaazera att Libyens premiärminster sagt.

16.02 TV-kanalen al-Jazeera sänder skakiga bilder som visar en man liknande Gaddafi som ligger på marken, död eller allvarligt skadad och blödande från huvudet.

16.20 Muammar Gaddafi är död säger Libyens premiärminister.

16.23 Gaddafis kropp har anlänt till Misrata, uppger Libysk tv. Vid moskén i staden visas diktatorns kropp upp för lokalbefolkningen som tar bilder med mobiltelefonerna av Gaddafis kvarlevor och utanför – och över hela Libyen – firas det på gatorna. För att hindra att den excentriska ledarens lik stjäls ska han idag begravas på en hemlig plats efter sin sista föreställning.