Över två hundra döda i jordskalv

1 av 4 | Foto: reuters
Människor grävs fram ur rasmassorna.
NYHETER

45 byggnader och ett elevhem i Turkiet har kollapsat efter ett kraftigt jordskalv.

Minst 217 personer har mist livet – och 400 saknas.

– Vi är beredda att hjälpa till om det behövs, skriver utrikesminister Carl Bildt på twitter.

Skalvet inträffade i östra Turkiet strax före klockan 14 på söndagen, lokal tid. Det uppmätte 7,2 på Richterskalan, och följdes av flera kraftiga efterskalv, totalt 20 stycken.

Byggnader har kollapsat

Städerna Van och Ercis har drabbats hårt.

– Cirka tio byggnader har rasat i staden Van och mellan 25 och 30 har kollapsat i Ercis, inklusive ett elevhem, säger vice premiärminister Besir Atalay till nyhetsbyrån AP.

Myndigheterna använder nu helikoptrar över området för att få en överblick av skadorna. Skalvets epicenter var i byn Tabanli.

”Vi kan höra deras rop”

Lokala medier rapporterar att överlevande desperat försöker gräva fram människor som fastnat under kollapsade byggnader.

– Det sitter fast många människor under bråten. Människor har ont, vi kan höra deras rop på hjälp, säger Veysel Keser, borgmästare i området Celebibag till NTV.

Sjukhuset i Ercis tillhör de byggnader som drabbats av skador efter skalvet.

– Sjukhuset har svåra skador, så vi kan inte operera inomhus. Vi ger vård i sjukhusets trädgård och i en byggnad som ligger strax intill och har en generator, säger sjuksköterskan Eda Ekizoglu till CNN.

Tusentals skadade

Det seismologiska institutet i Istanbul uppskattar att mellan 500 till 1000 personer har omkommit. Beräkningarna baseras på styrkan i skalvet och strukturen på husen som finns i området, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Enligt myndigheterna bekräftades på måndagsmorgonen minst 217 personer dött, men den siffran väntas stiga. Minst 400 saknas fortfarande, och omkring 1 000 är skadade, uppger Inrikesdepartementet, enligt TT.

Distriktets borgmästare Zulfukar Arapoglu har bett om katastrofhjälp i lokal tv.

– Vi behöver tält och räddningsarbetare. Vi har inga ambulanser och bara ett sjukhus, vi har många skadade och döda, säger han enligt Reuters.

Premiärminister Tayyip Erdogan är nu på väg till området.

Skalvet var så pass kraftig att invånare i flera städer i Iran kände av det.

Fångar har flytt

Efter skalvet flydde 200 fångar från ett fängelse i Van, två mil söder om skalvets epicentrum, uppger nyhetsbyrån Anatolian.

50 av dem återvände, efter att ha hälsat på sina familjer.

Iran har sänt in flera räddningsteam till de drabbade områdena, uppger nyhetsbyrån FNA.

Nato, Kina, Japan, USA, Azerbjdzjan och Israel har även kommit med erbjudanden om hjälp till Turkiet.

Relationerna har tidigare varit spända mellan Israel och Turkiet, efter att Israel bordat ett turkiskt Ship to Gaza-fartyg i fjol, och dödat nio turkiska besättningsmän.