Obamas hån mot Sarkozy

Fransmännen rasar efter presidentens uttalande

Foto: AFP
NYHETER

Barack Obama sa att Nicolas Sarkozys nyfödda dotter turligt nog ärvt sin mammas utseende.

Men den amerikanske presidentens humor går inte hem i Frankrike.

Nu har fransmännen surnat till – och kallar skämtet "ett hån".

Det är inte bara allvarliga tongångar och bistra miner under G20-mötet i Cannes.

Gratulerade till barnet

I ett försök att avdramatisera den allvarliga situationen passade Barack Obama på att gratulera Frankrikes president Nicolas Sarkozy till dottern Giulia som föddes i mitten av oktober.

– Jag är övertygad om att Giulia har ärvt sin mammas utseende snarare är sin pappas, vilket jag tycker är bra, skämtade USA:s president.

Sarkozy sägs vara väldigt mån om sitt utseende och tycktes inte vara road av kommentaren, skriver The Washington Times.

Uttalandet, som var menat som en komplimang till Sarkozys fru Carla Bruni, uppfattades av vissa fransmän som att Obama ser deras ledare som en ful man.

"Ett offentligt hån"

Nu skapar skämtet stora rubriker i fransk media.

Tidningen L'Observateur skriver att Obamas kommentar till sin franske motsvarighet bara är den senaste i raden av yttranden som i bästa fall är svala, i värsta fall direkt strama.

Den franska kändissajten Staragora omnämner yttrandet som riskabelt och skriver att det inte var okej eftersom "den franska presidenten blev offentligt förödmjukad. Barack Obama har öppet och offentligt hånat Nicolas Sarkozys utseende", skriver sajten enligt The Washington Times.

En annan fransk webbsajt, France Soir, tog dock skämtet som just ett skämt och kallade det "en gnutta humor som inte tycktes förolämpa den franske presidenten".

ARTIKELN HANDLAR OM