Forskare: Böckerna om Pippi är rasistiska

”Visar den vita världen”

1 av 4
Pippi Långstrump går ombord.
NYHETER

Tusentals barn över hela världen har vuxit upp med Astrid Lindgrens böcker om Pippi Långstrump.

Att Pippis pappa är negerkung har tidigare kritiserats – och nu går en tysk forskare åter till rasistattack mot böckerna.

Vi lever i dag i ett mångkulturellt samhälle.

Detta är skälet till att den tyska forskaren dr Eske Wollrad vid Sachsens antidiskriminreringsbyrå nu går till angrepp mot Astrid Lindgrens storsäljande böcker om Pippi Långstrump.

Visar den vita världen

Världen i dag ser inte ut som den gjorde när böckerna om Pippi Långstrump skrevs, och det är detta som fått forskaren att reagera.

– De visar nästan bara den vita världen. Det är inte verkligheten i dag, säger Wollrad till tyska Bild.

Rasismanklagelserna kom under ett antirasismseminarium i tyska Leipzig.

Som ett exempel på rasismen i böckerna nämner Wollrad Pippis resa till Söderhavet och Kurrekurreduttön, där de svarta barnen kastar sig för Pippis fötter.

Ett tecken på rasism, menar Wollard.

Anklagad för rasism tidigare

Det är inte första gången som böckerna om Pippi Långstrump har varit föremål för rasismanklagelser.

2004 diskuterades om Pippi var rasist eftersom hon använde ordet neger. Pippis pappa, Efraim Långstrump, är dessutom negerkung på Kurrekurreduttön.

I den svenska nyutgåvan av ”Pippi i Söderhavet” publicerades ett förord som förklarar att Pippi inte är ett barn av 2000-talet.

FAKTA

Fler böcker i rasistiskt blåsväder

Hergé: ”Tintin i Kongo”.

En rättegång pågår just nu i Belgien för att avgöra om seriealbumet bryter mot antirasistlagen.

Albumet är skriven på 1930-talet då Kongo var en belgisk koloni.

”Tintin i Kongo” präglas av den tidens patriarkaliska syn på människor och djur i kolonierna; afrikanerna är grovt karikerade, det afrikanska djurlivet utsätts för metodisk slakt – storviltsjakt var på modet vid den här tiden.

Albumet stoppades för utgivning på 50-talet men började tryckas igen 1970.

Gösta Knutson: ”Pelle Svanslös”.

I den ursprungliga utgåvan av "Pelle Svanslös i Amerika" från 1941 fanns en dialog mellan Pelle och Morrhårs-Murre. Pelle frågar om Murre är neger, men får till svar att det är han inte. 1977 togs raderna bort.

Einar Nerman: ”Gubbar med rim”.

Svenska barnboksinstitutet har valt att plocka bort några sidor ur nyutgåvan av Einar Nermans "Gubbar med Rim", en antologi av verser, rim och bilder eftersom boken har schablonbilder av svarta barn och ordet neger används.Schablonbilder av svarta barn och att ordet "neger" används.

  Åke Holmberg: ”Ture Sventon i Paris”.

I början av året stoppades en återutgivning av ”Ture Sventon i Paris” eftersom Författarförbundet som förvaltar rättigheterna till boken inte ville gå med på att stryka ordet neger ur texten.

ARTIKELN HANDLAR OM