Nu kan ditt barn få 9 ettor i personnumret

Foto: Colourbox
NYHETER

Barn som föds på fredag har chansen att bli riktiga superelvor. Det är ju den elfte i elfte 2011.

Nyfödda pojkar den dagen kan hoppas på tre ettor även i slutet av personnumret. Men fjärde siffran blir en sexa.

Barn som föds på fredag har chansen att bli riktiga superelvor. Det är ju den elfte i elfte 2011. Nyfödda pojkar den dagen kan hoppas på tre ettor även i slutet av personnumret. Men fjärde siffran blir en sexa.

Den 11 november förra året föddes, enligt Statistiska centralbyrån (SCB), 314 barn i Sverige – 156 pojkar och 158 flickor. Troligen blir det ungefär lika många i år, barn som därmed får personnummer som börjar 111111.

Slumpen avgör sista siffrorna

Sedan avgör slumpen vilka siffror som kommer efter strecket i personnumret, men den tredje siffran är alltid udda för pojkar och jämn för flickor.

– För någon av pojkarna finns alltså chansen att få tre ettor, men det vet vi inte förrän efteråt, säger Ingegerd Widell, som arbetar med folkbokföring på Skatteverket.

Den sista siffran i personnumret är en kontrollsiffra, som räknas fram från övriga siffror i numret. Och här spricker det – har man nio ettor i rad, så blir tionde siffran inte en etta, utan en sexa.

För numerologen Eva Lundberg i Örnsköldsvik är förstås serien av ettor den 11 november 2011 intressant. För henne signalerar siffran 11 fred, omtanke och harmoni. Om något av barnen den dagen föds just klockan 11.11 kan det bli det något mycket speciellt.

– Då är det en budbärare som kommer med ett kärleksbudskap, säger hon.

FAKTA

Chans för 121212-1212 nästa år

Personnumret består av tio siffror. De sex första upplyser om födelseår, -månad och -dag.

Tre av de fyra siffrorna efter strecket i personnumret fördelas slumpvis. Men den tredje siffran är alltid udda för pojkar, jämn för flickor.

Sista siffran är en kontrollsiffra, som räknas fram från de nio föregående siffrorna. De multipliceras växelvis med 2 och 1 och produkterna adderas. Entalssiffran i vad man då får fram dras från talet 10.

Ingen kan få personnumret 111111-1111. Men den 12 december 2012 har ett gossebarn chansen att få 121212-1212.

Källa: Skatteverket. (TT)

TT