Försvaret – tystnad

S tiger om det stenhårda sms-angreppet Palm: Vill inte kommentera partikamrater som beter sig omdömeslöst

1 av 3 | Foto: LINA BOSTRÖM EINARSSON
TIGER TILLSAMMANS S-riksdagsgruppen hade möte i går – men varken Håkan Juholt själv eller någon annan riksdagsledamot ville kommentera den stenhårda sms-kritiken.
NYHETER

Det var den hårdaste attacken hittills mot Håkan Juholt.

Men Anders Johanssons (S) stenhårda sågning av partiledaren möttes av tystnad.

– Jag vill inte kommentera partikamrater som beter sig omdömeslöst, säger Veronica Palm (S).  

Tajmningen kunde inte ha varit sämre.

Efter en månad av negativ uppmärksamhet för Socialdemokraterna låg fokus plötsligt på vanvård på privata äldreboenden och regeringens ansvar i frågan. Samtidigt visade en Sifomätning att Socialdemokraternas fall i opinionen upphört. Dessutom skulle Håkan Juholt äntligen få prata politik och inte person i Ekots lördagsintervju.

Totalsågning

Då kom totalsågningen från partistyrelseledamoten Anders Johansson.

De starkt Juholt-kritiska sms han skickat till en rad partikamrater efter intervjun för återigen upp S-krisen på agendan.

Anders Johansson, kommunalråd i Sigtuna, menade att det inte var tänkt att sms:et skulle läcka ut. Men han står fast vid sin kritik.

– Eko-intervjun var uppbyggd på fyra stora frågor där jag inte tyckte att Juholt kunde ge tydliga och klara besked. Det var pensionärsskatten, överskott i statens budget, vinster i vården och SVT-debatterna, säger han.

Är Juholt inte mogen uppgiften som partiledare?

– Det kan jag inte svara på, men man kan fundera på varför han ställde upp i Ekots lördagsintervju, som vi alla vet är mycket krävande med många följdfrågor.

Palm frustrerad

Men Anders Johansson verkar ha ropat i mörkret. I går hade S-riksdagsgruppen möte och utanför möteslokalen ville varken Juholt eller någon annan riksdagsledamot kommentera kritiken.

Veronica Palm, ledamot i partiets verkställande utskott, dolde dock inte sin frustration över Johanssons utspel.

– Jag vill inte kommentera partikamrater som beter sig omdömeslöst, säger hon.

Enligt vad Aftonbladet erfar är dock missnöjet inom partiet stort över att

deras partiledare inte når ut med sin politik, och ändrar sig i fråga efter fråga.

”En chans till”

– Många hoppades på en vändning i Eko-intervjun. Nu skulle han äntligen få prata politik, men sedan var det många som blev missnöjda. Att Anders Johansson reagerade är inte konstigt, han är väldigt frispråkig. Han säger alltid vad han tycker och blir arg när vi nu klappar igenom och ligger under 25 procent, säger en S-källa.

I dag återstår bara drygt två veckor till vad som blir Håkan Juholts stora chans att återta initiativet i partiet. Den 3–4 december håller S sitt årliga förtroenderåd i Stockholm. Där deltar hela partitoppen samt 120 ombud från partidistrikten. Temat för i år är passande nog ”Nystart – ekonomi för jobb och ekonomisk välfärd”.

– Då får han en chans till, men då kan han inte hålla på att ändra sig mer, säger en S-källa.

Några dagar senare kommer SCB:s stora mätning av partisympatierna.

– Den är man riktigt nervös för, slår en partiföreträdare fast.

FAKTA

De interna attackerna mot Juholt

28 september – döms ut i mejl

■ ■ I ett internt mejl dömer Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen Carina  Moberg ut Håkan Juholt och Tommy Waidelichs  förslag till skuggbudget.

■ ■ ”Vi har en budget­motion som inte håller måttet vara sig till form eller innehåll”, skrev hon.

■ ■ Mejlet läcker.

11 oktober – misstrodd i debatten

■ ■ I en debattartikel i Svenska Dagbladet går ett gäng socialdemokrater, med Solnas oppositionsråd Johanna Graf i spetsen, ut med ett budskap som av vissa inom partiet betraktades som en direkt misstroendeförklaring mot Håkan Juholt.

■ ■ ”Vår ledare ska bekämpa korruption och rofferi, inte förknippas med det”, skrev de.

12 oktober – kritiseras stenhårt

■ ■ Ett förslag om temporära medborgarskap får uppbackning av S rättspolitiske talesperson Morgan Johansson – och kritiseras stenhårt.

■ ■ Socialdemokraten Maryam Yazdanfar säger till Dagens Arena att Håkan Juholt, tvärt emot vad han själv hävdat, först varit positiv  till förslaget.

■ ■ Hennes uppgifter har ifrågasatts, men oavsett hur det ligger till i sakfrågan så uppfattades hennes utspel som ett angrepp på Juholt.

13 oktober – kräver hans avgång

■ ■ Partistyrelse­ledamoten Mariam Osman Sherifay går ut och kräver Håkan Juholts avgång. Anledningen är enligt henne att turerna kring Juholts bostads­ersättningar ”börjar bli en belastning” för partiet.

14 oktober – angriper i sms

■ ■ Den hittills tyngsta interna attacken på Juholt kommer i form av ett sms från S-kommunalrådet och partistyrelsemedlemmen Anders Johansson.

■ ■ Det läcker till SVT.

ARTIKELN HANDLAR OM