Aftonbladetreporter får Expressens pris

Foto: Expressen
Aftonbladets Anette Holmqvist tar emot priset från Expressens tidigare chefredaktör Otto Sjöberg och nuvarande chefredaktör Thomas Matsson.
NYHETER

Grattis, Anette Holmqvist, politisk reporter på Aftonbladet, som får Expressens Per Wendel-pris som "årets nyhetsjournalist", efter sitt avslöjande om att Håkan Juholt begärde och fick riksdagens bostadsbidrag även för sin sambo.

Foto: EXPRESSEN
Anette Holmqvist tillsammans med Aftonbladets chefredaktör Jan Helin.

– Tack. Jag är superglad, naturligtvis, och hedrad över att få ett sådant här fint pris.

Du kände Per Wendel.

– Han var politisk reporter och jag har träffat honom en hel del ute på fält. Han var alltid jättebjussig och fin av sig. Det känns hedrande att priset är till hans ära.

Vad säger du om att priset kommer från Expressen?

– Jag tycker faktiskt det är otroligt stort av dem att ge priset till värsta konkurrenten.

Tidigare vinnare är Janne Josefsson, Micke Ölander, Christian Holmén, Anna Jaktén, Jan Mosander och Fredrik Sjöshult. Var placerar du dig i den skaran?

– När Otto Sjöberg ringde var det första jag sa. "Är det här ett skämt, eller?". Jag är inte en sådan som går omkring och tänker att jag ska få priser. Jag kan bara säga att det är otroligt hedrande att befinna sig bland de här namnen.

Blir du taggad att göra fler avslöjanden av det här?

– Ja, absolut. Det som är så kul är att det för att få priset inte räcker med att bara göra ett bra scoop, utan det ska vara ett längre, gediget arbete. Det känns fint att de bedömer det så.

Prissumman är på 75 000 kronor. Vad ska du göra för pengarna?

– Jag ska ställa till en fest för mina duktiga kollegor här på samhällsredaktionen, Erik Nises, Pär Karlsson, Lena Mellin och Elisabeth Marmorstein. Sedan ska jag köpa ett löpband, ett svindyrt. Jag tycker om att springa och nu när det är vinter blir det svårt.

Till sist, vad önskar du dig mest av allt just nu?

– Att jag ska få tid till att skriva den bok som jag har tänkt på. Det är en politisk bok, ingen roman. Jag tycker att jag har en superbra idé som jag bara inte har fått tid till.

FAKTA

Juryns motivering

"För att hon i Pelle Wendels anda visat att ibland händer det att jobbet som reporter är underbart rättvist: bakom det stora scoopet gömmer sig ofta en förvånad reporter som efter år av envist och gediget arbete plötsligt får den uppmärksamhet hon alltid förtjänat. Årets Wendelpris går till Anette Holmqvist, Aftonbladet."

Tidigare vinnare:

2010: Janne Josefsson, Sveriges television

2009: Micke Ölander och Christian Holmén, Expressen.

2008: Anna Jaktén, Sveriges radio.

2007: Jan Mosander, Sveriges radio.

2006: Fredrik Sjöshult, Dagens industri.

Om priset

Priset "Per Wendels pris till årets nyhetsjournalist" instiftades till minne av Expressenreportern Per Wendel, i samband med Wendels begravning 2005. Det delas ut årligen.

Ett enskilt scoop räcker inte för att få priset. Pristagaren ska ha verkat framgångsrikt med nyhetsjournalistik under en längre tid i Per Wendels anda. Juryn, som utser pristagaren är en oberoende mix av personer från olika