Billström avvisar en ändring av lagen: För generös

NYHETER

Migrationsminister Tobias Billström (M) vill inte kommentera utvisningen av Hiyab, 3, och Deymond, 5.

Han tycker att Migrationsverkets arbete fungerar bra – och att myndigheten ibland tycks ha varit för generös.

– Man måste också fundera över vad konsekvensen skulle bli om man då vidgar det här, säger Billström.

Migrationsminister Tobias Billström.

De eritreanska barnen Hiyab, 3, och Deymond, 5, hittades övergivna i en lägenhet i Boden. Efter 13 månader i fosterfamilj ska de utvisas till Italien – där de varken har familj eller kan språket.

Välkomnar en debatt

Migrationsminister Tobias Billström ville i går inte kommentera fallet, men välkomnar en debatt kring en eventuell ändring i utlänningslagen.

”Tog för lång tid”

Fem riksdagspartier vill ändra lagen vid ”synnerligen ömmande fall”, men Billström hänvisar till regeringens kartläggning från i våras. Den visade att Migrationsverket i stort tillämpat lagen precis som det var tänkt.

Och att man ibland har varit för generösa mot asylsökande.

– Man måste också fundera över vad konsekvensen skulle bli om man då vidgar det här – i ett läge där till och med den här kartläggningen visar, att Migrationsverket ibland har varit mer generösa med att tillämpa den här bestämmelsen ”synnerligen ömmande omständigheter” än vad man kanske tänkte sig från början från lagstiftarens sida, säger Tobias Billström.

Det tog ett år innan barnen fick avvisningsbeskedet – för lång tid, anser Billström:

– Jag kan bara peka på att inriktningen från regeringens sida är att man ska ha tre månader som mål.

Vill se nya regler

S, KD, V, MP och FP uppger för Aftonbladet att man vill se en generösare bedömning vid ”synnerligen ömmande omständigheter”.

– Man ska inte kunna utvisa ensamma barn om det inte finns en lämplig vårdnadshavare, säger Emma Henriksson, migrationspolitisk talesperson för KD. C, M och SD vill inte i nuläget ta ställning till en lagändring.

FAKTA

Två fall – synnerligen olika bedömningar

■ ■ Begreppet ”synnerligen ömmande omständigheter” i utlänningslagen är just nu en het potatis i riksdagen.

■ ■ Här är två exempel där Migrationsverket bedömt olika.

Mars 2011

■ ■ Två makedonska barn i Lund, fem och nio år gamla, ska utvisas.

■ ■ Pappan är död. Mamman får psykiska problem efter ankomsten till Sverige 2006 och håller sig gömd. Barnen placeras på barnhem, de bedöms ha haft traumatiska upplevelser.

■ ■ Efter tre år får de beskedet om avvisning som sedan fastställs i domstol.

Därför ändrade sig Migrationsverket och lät barnen stanna:

■ ■ Nya uppgifter kommer in. Barnen har lidit, men framförallt har de i flera år levt i villfarelsen att de haft uppehållstillstånd. I bedömningen spelar också in att barnen inte har uppehållstillstånd i annat EU-land.

September, 2011

■ ■ Ganna Chyzhevska, 91, är dement, synskadad och har hjärtfel. Enligt Migrationsverket ska hon avvisas till Ukraina, trots att hon inte har några anhöriga kvar där. Det slår även migrationsöverdomstolen fast.

■ ■ Efter beslut i Europadomstolen har utvisningen tillfälligt stoppats.

Därför ändrar sig Migrationsverket inte:

■ ■ 1997 togs regeln om ”sista länken” bort, som hade gett Ganna rätt att stanna av anhörigskäl. Det krävs en livshotande sjukdom som inte kan behandlas i hemlandet för att det ska föreligga ”synnerligen ömmande omständigheter”.