Aftonbladet
Normal text Stor text Extra stor text
Textstorlek:
SKÖTS I CHEFSRUM Gangsterledaren Alex Ghara Mohammidi, 31, sköts i går ihjäl i ett chefsrum på det här taxibolaget. Polisen har ännu inte gripit någon för mordet.   SKÖTS I CHEFSRUM Gangsterledaren Alex Ghara Mohammidi, 31, sköts i går ihjäl i ett chefsrum på det här taxibolaget. Polisen har ännu inte gripit någon för mordet. Foto: KRISTER HANSSON

Skräcken: Fler mord

Dennis Petersén, 39, president i Outlaws.   Dennis Petersén, 39, president i Outlaws. Kent Sjöblom, 46, president i Hells Angels.   Kent Sjöblom, 46, president i Hells Angels. Jim Tinndahn, 49, europapresident i Bandidos.   Jim Tinndahn, 49, europapresident i Bandidos.

Nu fruktar polisen våldsvåg efter gangsterledarens död

MALMÖ/STOCKHOLM. Efter mordet på gangsterledaren Alex Ghara Mohammidi, 31, fruktar polisen att maffiakriget i Malmö eskalerar.

Flera kriminella nätverk har intressen i taxitvisten som tros ha utlöst mordet.

– Det finns en risk för att detta trappas upp, säger spaningsledaren Bo Lundqvist.

Ledaren för Brödraskapet Wolfpack, Alex Ghara Mohammidi, sköts ihjäl inne på taxibolaget i torsdags.

Sedan en tid tillbaka har det varit strid inom firman, i samband med ett ägarskifte.

– Den förre ägaren har känt sig hotad och rädd. För ett par veckor sedan blev han misshandlad och i helgen sprängdes en bomb utanför hans villa, säger Bo Lundqvist på länskriminalen.

Allt eftersom konflikten har trappats upp har allt fler kriminella blivit inblandade.

– Flera kriminella nätverk och individer finns med i tvisten, på båda sidor, säger Bo Lundqvist.

”Agerat privat”

Varför Brödraskapets president befann sig på taxi-kontoret är inte klarlagt.

– Han verkar ha agerat privat och inte som representant för Brödraskapet, säger Bo Lundqvist.

– Han befann sig där som ett led i den situation företaget befinner sig i.

Om Alex Ghara Mohammidi agerade livvakt eller torped vill polisen inte avslöja. Men han sköts till döds i ett chefsrum.

– Det är oklart om det fanns fler personer i rummet än skytten och offret, säger Bo Lundqvist.

Den som mördade Mohammidi är fortfarande på fri fot. Polisen uppger att man inte har någon identitet på skytten, trots att flera vittnen fanns i lokalerna.

Striden i taxibolaget handlar främst om makt och pengar. Men det är fortfarande oklart om något av de kriminella nätverken försöker ta över taxirörelsen, som de tidigare gjort i bland annat restaurangbranschen.

– Ägarfrågan är lite oklar, säger bolagets personalchef som själv fanns i lokalen när Alex Ghara Mohammidi sköts ihjäl.

Skyldig pengar

Flera taxichaufförer som Aftonbladet pratat med berättar att de nya ägarna är skyldiga dem stora summor.

– Vi har inte fått ut det som kunderna betalat med kreditkort. De pengarna har i stället hamnat på ett par andra personers konton. Det handlar om mycket pengar.

En 41-årig man anhölls i torsdags misstänkt för medhjälp till mord och under fredagen anhölls en 25-årig kvinna, även hon för medhjälp till mordet.

Mordet på Alex Ghara Mohammidi är det senaste i en lång rad våldsdåd med kopplingar till den grova organiserade brottsligheten i Malmö. Polisen gör nu allt för att hindra nyrekryteringen till gängen.

– Vi fokuserar på individerna, och dem har vi hyfsad koll på, säger Börje Sjöholm på länskriminalen.

”Jobbar intensivt”

Under 90-talet rasade ett blodigt mc-krig i Malmö-regionen. På ena sidan Hells Angels, på andra Bandidos.

I dag finns ett stort antal grupperingar som gör anspråk på att styra och ställa i Malmös undre värld.

– Det handlar om flera olika nätverk av mer eller mindre tillfällig art, säger Börje Sjöholm.

Han säger att bråk och skjutningar med gängmedlemmar inblandade inte alltid har med gängtillhörighet att göra.

– Det kan naturligtvis vara så, men det finns mycket annat också så vi börjar inte i den änden.

Börje Sjöholm tror inte att polisen kommer kunna utrota gängen.

– Men vi jobbar intensivt och riktar in oss på att göra det oattraktivt för de som är på väg in i de här grupperingarna. De som redan lever i miljön är nog svåra att omvända, säger han.


Här är gängen som slåss i Malmö

Brödraskapet Wolfpack

Ledare: Alex Ghara Mohammidi, 31

Mördad.

Dömd för flera grova brott. Dömdes 2002 till tio års fängelse för bland annat misshandel och grovt narkotikabrott. Satt nyligen häktad, misstänkt för mordet på Norra Grängesbergsgatan.

K-falangen

Ledare: Valdet Kupa, 24.

Bland annat avtjänat fängelsestraff för grovt vapenbrott. Förekommer under minst 16 avsnitt i brottsregistret, dömd till fängelse bland annat för misshandel och narkotikabrott. Han meddelade förra året att han planerade avsluta sin kriminella karriär för att bli takläggare.

M-falangen

Ledare: Mirza Masovic, 29.

Dömdes första gången som 18-åring. Har närmare 50 punkter i belastningsregistret. Dömd bland annat för vållande till annans död och misshandel. Har suttit häktad för mordet på Mevlar Kupa, bror till ledaren för K-falangen, ett mord som anses vara en hämnd för mordet på brodern till Mirza Masovic.

Outlaws

President: Dennis Petersén, 39.

Suttit i fängelse för grovt bokföringsbrott. Outlaws etablerades i Sverige 2001, men blev då inte långvarigt. Återuppstod 2008 och har i dag flera avdelningar runt om i landet.

Bandidos

Europapresident: Jim Tinndahn, 49.

Tinndahn styr enligt polisen över Bandidos verksamhet i stort i Sverige. Jim Tinndahn var den som tog den kriminella organisationen Bandidos MC till Skandinavien i början av 1990-talet. Dömd för våldsamt motstånd, i övrigt ett relativt rent brottsregister i Sverige.

X-team

Supportergrupp till Bandidos.

Verksamheten rör enligt polisen främst utpressning, beskyddar-avgifter för krogar, förfalskning av papper, skalbolag och personrån. Flera av medlemmarna är dömda för brott.

Hells Angels

President: Kent Sjöblom, 46.

Tog över efter tidigare presidenten Thomas Möller 2003. Dömd för flera brott. Helle Angels är det äldsta så kallade 1%-gänget i Sverige och har funnits sedan början på 90-talet. Har avdelningar runt om i hela Sverige.

Red & White Crew

Supportergrupp till Hells Angels.

Flera av medlemmarna är dömda för grov brottslighet. Har ett tiotal avdelningar runt om i Sverige.

Black Cobra

Gänget bildades i Danmark runt år 2000 av medlemmar från Bandidos supportergrupp X-team.

2008 startades den första svenska avdelningen i Malmö. Beskrivs som ett löst sammansatt nätverk, mer än ett riktigt gäng. Har ingen officiell ledare, men polisen säger sig veta vilka som styr gruppen.

Gangsterdåd som skakat Malmö 2011

5 januari – Skottlossning

Ett flertal skott avlossas i området Holma i södra Malmö. En bil ses därefter lämna platsen i hög hastighet. Ingen person träffas. En 29-årig medlem i den så kallade K-falangen som bor i området uppger för polisen att han misstänker att han var måltavla för skotten.

 

14 januari – mordförsök

En 38-årig man blir beskjuten och träffas i benet i en trappuppgång i ett hus på Lindängen i södra Malmö. Två yngre män har sett på brottsplatsen, men ingen har gripits.

 

13 februari – mordförsök

En bil kör upp jämsides med en annan och flera skott avlossas från ett automatvapen på inre ringvägen. Alla i den beskjutna bilen överlever. Flera av dem tillhör K-falangen, och i bilen finns den 29-åring som bodde i närheten av skottlossningen i Holma den 5 januari.

 

5 mars – mordförsök

En 43-årig man blir beskjuten i ett parkeringsgarage på Möllevången i centrala Malmö, men klarar sig utan skador. 43-åringen har tidigare varit inblandad i skottlossning, då han sommaren 2010 sköt ner en ledande person i ett kriminellt nätverk.

 

9 april – sannolikt mord

Den 31-årige mannen lämnar sitt föräldrahem i stadsdelen Kroksbäck och försvinner spårlöst. Polisen är övertygad om att han mördats. Han umgicks i kriminella kretsar, och flera personer från Outlaws har förhörts i ärendet.

 

11 maj – mord

Den 36-årige mannen sköts kallblodigt ihjäl vid sin bil utanför kallbadhuset i Sibbarp. Mannen ingick i en kriminell gruppering, med kopplingar till M-falangen, och han hade haft affärer med den man, Torgny Jönsson, som kallas Maffians bankir.

 

10 juli – mord

En 35-årig dörrvakt på en svartklubb på Norra Grängesbergsgatan knivhuggs till döds efter ett bråk med flera personer ur Brödraskapet. Den 31-årige gängledaren för Brödraskapet Alex Ghara Mohammidi som i torsdags sköts till döds på en taxifirma, har suttit häktad för mordet, men släppts.

 

4 augusti – mordförsök

Flera skott avlossas mot ett lägenhetsfönster på Sorgenfrivägen. I lägenheten intill den som träffas bor en av de personer i Brödraskapet som frisläppts efter att ha varit misstänkt för mordet på Norra Grängesbergsgatan.

 

19 augusti – mordförsök

En medlem i Black Cobra skjuts ned på Möllevångstorget. Flera personer ur Bandidos finns på platsen. Men ingen grips. Den skjutne mannen överlever.

 

21 augusti – mord

Tre maskerad män höjer sina vapen mot en nittonårig man utanför en kebabkiosk på Lönngatan. Han skjuts till döds med flera skott. 19-åringen har kopplingar till Black Cobra. Två bröder ur K-falangen greps och häktades en månad senare.

 

24 november – mord

Alex Ghara Mohammidi, 31, skjuts ihjäl på ett taxikontor. Han var ledare för gänget Wolfpack, och har tidigare suttit häktad, misstänkt för mordet på Norra Grängesbergsgatan den 10 juli.

  Ung kvinna anhållen för gangstermord Gangsterledaren Alex Ghara Mohammidi sköts till döds på taxiföretag
  Mördades i maffiakriget Polisens teori: Wolfpacks Alex Ghara Mohammidi, 31, dödades i taxikriget
Utskriftsdatum:
Publicerad: 2011-11-26
Webbadress: https://www.aftonbladet.se/nyheter/article13991397.ab
© Aftonbladet
Tipsa oss!
MMS & SMS: 71000
Mejla: tipsa@aftonbladet.se
Ring: 08 - 411 11 11