Stormen lamslog tågtrafiken

”Värst i Skåne, Blekinge och Småland”

1 av 22 | Foto: Foto: SCANPIX
Här säkrar räddningstjänsten skyltfönster i Malmö mot de hårda vindarna.
NYHETER

Extremvädret i södra Sverige har lett till stora problem på järnvägarna.

Men under eftermiddagen börjar trafiken sakta kunna återgå till det normala.

– Värst är det i Skåne, Småland och Blekinge, säger Bodil Sonesson som är pressinformatör vid Trafikverket.

Första advents-stormen har bedarrat. Men även om vindarna har avtagit på många håll, dras man med sviterna efter gårdagens hårda väder med vindar på upp till orkanstyrka.

Värst är det på järnvägarna i södra Sverige. Där beräknas arbetet med att få igång järnvägsdriften ta hela dagen.

– Banorna återställs successivt. Vissa kommer öppnas redan under förmiddagen, andra i eftermiddag eller vid midnatt, säger Bodil Sonesson vid Trafikverket.

Först vid midnatt

Tågtrafiken har under måndagen successivt kommit i gång igen efter stormen – men på vissa sträckor i Skåne är det fortfarande problem.

De sträckor som fortfarande inte fungerar är sträckorna mellan Kristianstad och Karlskrona och mellan Helsingborg och Teckomantorp.

Andra ställen där det är problem är sträckan mellan Klippan och Hässleholm.

– Den beräknas vara klar först vid midnatt.

SJ erbjuder möjlighet till de som drabbas under dagen att få återköp eller fri ombokning på grund av trafikstoppet.

Vad gäller vägarna i landet, är problemen inte så stora och både Öresundsbron och Ölandsbron har öppnats för trafik igen.

– Det större vägnätet är helt framkomligt men det finns hinder på mindre vägar, säger Bodil Sonesson.

Klass 1-varning

Även om vädret har lugnat ner sig betydligt, råder det fortfarande klass 1-varning i Jämtland och Västernorrland, rapporterar SMHI.

– Under förmiddagen väntas mycket hårda västliga vindbyar på cirka 21 meter per sekund i Västernorrlands och Jämtlands län. Vindarna kulminerar under förmiddagen och avtar sedan, säger Alexandra Ohlsson som är meteorolog på SMHI.

Vad kan de starka vindarna leda till?

– Man kan få problem i trafiken och störningar i el- och telefontrafik.

Hon varnar framför allt de som framför högre fordon att se upp.

– Åker man ut på öppna broar där vinden har lite friare ytor omkring sig, ökar risken.

Stora strömavbrott

I södra Sverige ledde de svåra väderförhållanden till stora strömavbrott i bland annat Blekinge, Skåne, Halland, Jönköping och Kronoberg.

I Skåne drabbades nästan 16 000 hushåll och i Blekinge över 10 000 hushåll av strömavbrott på grund av de hårda vindarna, rapporterar Eon.

Totalt var 46 138 av deras kunder utan ström på måndagsmorgonen.

Fortum uppger att de starka vindarna fällt träd och grenar över elledningarna, vilket har lett till skador på elnätet och orsakat strömavbrott.

I Västra Götaland drabbades drygt 3800 hushåll. Totalt var 4694 hushåll utan ström på måndagsmorgonen.

Även Vattenfalls kunder är drabbade. Totalt var cirka 5 600 kunder utan ström, de flesta, cirka 4 900, i Västra Götaland.

Under eftermiddagen hade många åter fått strömmen tillbaka.

Skolor stängda

I Karlskrona är flera skolor och förskolor är stängda under måndagen på grund av stormen.

Förskolan på Aspö är stängd, likaså skolan i Kättilsmåla, skolan i Torhamn, Torvikens förskola i Torhamn, Ryttarlidens förskola i Nättraby. Skolan på Aspö är öppen fram till 12 men stänger sedan, uppger kommunen i ett pressmeddelande.

FAKTA

Så har stormen påverkat:

ELNÄTET:

■ ■ I Skåne drabbades nästan 16 000 hushåll och i Blekinge över 10 000 hushåll av strömavbrott på grund av de hårda vindarna, rapporterar Eon. Totalt var 19 300 av deras kunder utan ström på måndagseftermiddagen vid 14.30. Aktuellt driftläge här.

■ ■ Fortum uppger att de starka vindarna fällt träd och grenar över elledningarna, vilket har lett till skador på elnätet och orsakat strömavbrott. I Västra Götaland drabbades drygt 3800 hushåll. Totalt var knappt 2 000 hushåll utan ström på måndagseftermiddagen. Aktuellt driftläge här.

■ ■ Även Vattenfalls kunder drabbades. Totalt var cirka 6 500 kunder utan ström vid 14.30. Aktuellt driftläge här.

TÅGEN:

■ ■ Värst är det på järnvägarna i södra Sverige. Där beräknas arbetet med att få igång järnvägsdriften ta hela dagen. Banorna återställs successivt.

■ ■ Det är bland annat stopp på Södra stambanan på sträckan mellan Hässleholm och Alvesta. Där ersatte man med bussar. Arbetet beräknades vara klart klockan tio på förmiddagen.

■ ■ På Västkustbanan mellan Malmö/Lund och Göteborg är det problem vid Hallandsåsen.Det går tåg mellan Halmstad och Göteborg och mellan Malmö och Ängelholm. Men mellan Ängelholm och Halmstad är det stopp. Förhoppningen är att trafiken är igång vid tolv igen.

■ ■ På sträckan mellan Klippan och Hässleholm är det stopp. Arbetet med att få igång trafiken där beräknas vara klart först vid midnatt.

■ ■ I västra Sverige är det problem på Kinnekulle-banan och Trafikverket varnar för att det kan bli förseningar i trafiken och inställda tåg där.

■ ■SJ erbjuder möjlighet till de som drabbas under dagen att få återköp eller fri ombokning på grund av trafikstoppet.

VÄGARNA:

■ ■ Trafiken på E6:an drabbades av det hårda vädret i södra Sverige natten mot måndagen.

Men vad gäller vägarna i landet, är problemen inte så stora på måndagsförmiddagen.

■ ■ Öresundsbron och Ölandsbron stängdes på grund av hårda vindar. Både Öresundsbron och Ölandsbron har dock åter öppnats för trafik igen.

■ ■ Många vägar i hela södra Sverige fick antingen helt eller delvis stängas av på grund av grenar och vattenmassor på vägbanorna. Bilister varnades för att ge sig ut på vägarna i Skåne, Halland och södra Småland. Under måndagsmorgonen rapporterade dock Trafikverket att det större vägnätet är helt framkomligt men på småvägar kan det förekomma hinder.

■ ■ I Göteborg stängdes Älvsborgsbron av och många vägar översvämmades av vatten, däribland Marstrandsvägen och väg 160. Under måndagsmorgon rapporterades dock de större vägarna åter vara framkomliga.

FÄRJOR:

■ ■ Destination Gotland ställde in två färjor från Nynäshamn till Gotland på grund av det hårda vädret, men enligt hemsidan går dagens avgångar enligt turlista, utom avgången från Visby till Nynäshamn 07.05.

■ ■ Scandlines färja till tyska Sassnitz ställde in de ordinarie avgångarna, men kör på måndagen enligt vanligt tidstabell och räknar med att det går störningsfritt.

■ ■ TT-line som trafikerar sträckorna Trelleborg-Travemünde och Trelleborg-Rostock ställde in trafiken men räknar med trafik "i princip" enligt tidtabell, uppger TT.

FLYGET:

■ ■ Flygtrafiken på såväl Arlanda som Landvetter påverkades av stormen. Flyg blev inställda eller försenade och det gällde såväl utrikes som inrikestrafik.  Ett flyg mellan Köpenhamn och Landvetter fick vända och landa i Göteborg.

■ ■ SAS ställde in avgångar från både Malmö och Göteborg till Arlanda.

■ ■Från Göteborg ställdes flyg till Sundsvall och Arlanda in.

■ ■ Flyg från Arlanda till Ängelholm, Göteborg och Halmstad ställdes in, samt flygningar mellan Bromma och Visby.

■ ■ Sturups flygplats utanför Malmö drabbades av flera inställda flyg under söndagskvällen.