Breivik var sjuk vid dåden

"Såg sig som en frälsare"

NYHETER

Anders Behring Breivik lider av paranoid schizofreni enligt rättspsykiatrikerna.

Terroristen och massmördaren fick beskedet under eftermiddagen.

– Det verkade som han inte accepterade det, sa åklagaren Christian Hatlo till VG Nett.

Rättspsykiatrikerna Torgeir Husby och Synne Sørheim har författat den 243 sidor långa rapporten om den norske massmördaren Anders Behring Breivik.

Insjuknade redan i tonåren

Rapporten lämnade in klockan nio i morse vid Oslo tingsrätt och väntas vara avgörande i rättsfallet som uppmärksammats världen över. Huvuddragen presenterades under en presskonferens i dag, men rapporten kommer inte att offentliggöras i sin helhet förrän i april nästa år då rättegången mot Breivik inleds.

Enligt rapporten var Breivik psykotisk då han genomförde massmorden. 32-åringen lider av paranoid schizofreni, en sjukdom som han utvecklat under en lång tid.

Enligt VG:s källor insjuknade han redan i 16-årsåldern. Därefter förvärrades sjukdomen för fem år sedan innan den slog ut fullständigt förra året. Det var också då Breivik började planera sina terrordåd.

Det finns enligt experterna också en risk för att Breivik tar sitt liv, och i så fall på ett sätt som samtidigt dödar flera andra, uppger VG.

Vanföreställningar

Att Breivik lider av paranoid schizofreni framgår bland annat, enligt rättspsykiatrikerna, av de vanföreställningar han lever i.

Breivik har till dem sagt att han begått massmorden av kärlek till sitt folk. Han säger att han var utvald att frälsa det norska folket och att han hade rätt att bestämma vem som skulle leva eller dö.

Anders Behring Breivik beskriver sig även som den mest perfekta riddaren som funnits sedan andra världskriget och säger att hans organisation var utvald till att överta makten i Norge och Europa.

Att han är sjuk gör honom otillräknelig och han kommer därför med all sannolikhet att dömas till sluten psykiatrisk vård i stället för fängelse.

– Vård kommer att ges så länge det finns behov, det kan vara livet ut om den dömda fortsätter vara ett hot mot samhället, säger åklagaren Inga Beyer Engh under eftermiddagens presskonferens i Oslo.

"Karaktärsmord"

Vad sker om han förklaras frisk om sex år?
– Det är en frågeställning som är mer nyanserad. Han kanske inte längre är psykotisk, men kan fortfarande vara farlig för allmänheten, då finns en möjlighet att han flyttas till en slags anstalt, säger Inga Bejer Engh.
Men om han sägs inte vara farlig för samhället längre?
– I så fall kan domen inte längre upprätthållas.

Slutsatsen att Breivik inte är tillräknelig kom rättspsykiatrikerna fram till under 13 samtal med massmördaren. De har även gått igenom de 130 timmarna med polisförhör som hållits med Breivik.

Rätten kan också utnämna fler experter om man inte är nöjd med de båda rättspsykiatrikernas slutsatser.

Terroristen och massmördaren informerades om rättspsykiatrikernas rapport i polishuset i Oslo på tisdagseftermiddagen. Breivik själv har sagt att han anser sig vara tillräknelig och att han fruktar att rapporten kommer att bli "ett karaktärsmord".

– Han blir förnärmad över slutsatsen, säger Hatlo till VG.

Mördade 77

Anders Behring Breivik mördade 77 personer­ i centrala Oslo och på Utøya den 22 juli. Först körde han sin vita skåpbil med en 950 kilo tung bomb in i regeringskvarteret i Oslo och parkerade den 15.13. En stund senare briserade bomben.

Därefter begav han sig till AUF:s sommarläger på Utøya där han hann avrätta 69 ungdomar innan polisen klockan 18.27 lyckades gripa honom på ön.

Rättegången mot Anders Behring Breivik inleds den 16 april 2012. Man räknar med att den tar tio veckor.

Och dagens beslut inverkar inte på det säger Tor Langbach vid det norska domstolsverket till VG.

– Att Behring Breivik förklaras otillräknelig kommer inte ha någon större betydelse. Allt tyder på att saken kommer att föras på samma sätt och i lika stor omfattning som om det hade varit en vanlig rättssak. Det som skiljer sig är att bevisframläggandet i samband med straffutmätningen blir annorlunda. Men det avgör åklagaren, säger Langbach till VG.

FAKTA

Så säger den norska lagen:

Enligt paragraf §44 i den norska brottsbalken kan en person som varit bland annat psykotisk vid gärningen inte straffas för sitt brott.

En psykos är en psykiatrisk term för ett mentalt tillstånd där personen inte har kontakt med verkligheten. Hallucinationer (hörsel, syn, mindre lukt, smak, känsel) och vanföreställningar är vanliga symptom på psykos.

De vanligaste formerna av psykos är schizofreni, paranoid psykos, akut och övergående psykos, schizoaffektiv psykos och psykos som en del av bipolär sjukdom.

Personen kan överföras till obligatorisk vård när det bedöms nödvändigt för att skydda samhället. Förutsättningarna är att personen har begått ett allvarligt brott som kränker liv, hälsa eller frihet, och att det finns risk för återfall.

Vården ska avslutas när en person anses vara frisk, men det kan sluta med att personen aldrig kommer ut igen i samhället.

(källa NRK)

ARTIKELN HANDLAR OM