”Jag som kommer att leda partiet”

Foto: ANDREAS BARDELL
Håkan Juholt var gäst vid inspelningen av SVT:s Skavlan under kvällen.
NYHETER

Flera tunga socialdemokrater har den senaste tiden vägrat uttala sitt förtroende för Håkan Juholt som partiledare.

Senast i raden är Ardalan Shekarabi, ordförande för partiets tidigare kriskommission.

Men Juholt själv känner sig stark – trots motgångarna.

– Det är jag som leder partiet, det är jag som kommer att leda partiet, säger han till Aftonbladet.

Socialdemokraternas kris är historisk. Opinionssiffrorna har den senaste tiden fallit kraftigt och inifrån partiet vädras från vissa håll ett tydligt missnöje med partiledaren Håkan Juholt. I SVT:s Agenda för drygt en vecka sedan vägrade Tomas Östros säga att han hade förtroende för Håkan Juholt och hänvisade i stället till att han har förtroende för partiets verkställande utskotts beslut att ha kvar partiledaren. Kort därefter i Aktuellt gjorde Sven-Erik Österberg en repris på utspelet.

”Nu är det punkt för ryktena”

Senast ut var Ardalan Shekarabi, ordförande för partiets tidigare kriskommission, som inte heller han ville visa sitt stöd för partiledaren i en intervju med Sveriges Radio.

Tidigare i kväll var Håkan Juholt gäst vid inspelningen av SVT:s Skavlan. Han gjorde då klart att han inte låter sig kuvas av sina belackare.

– Jag kommer inte ge mig in i en situation där jag recenserar andra socialdemokrater. Men jag konstaterar att det är jag som leder partiet, det är jag som kommer att leda partiet. Det finns dessutom ledamöter som känner att de blivit missuppfattade när de kommenterar mig. Det är bra att de reds ut. Vi har varit i ett läge där spekulationer avlöser varann. Nu är det punkt för ryktena. Man känner att det jag som kommer leda partiet, sade han till Aftonbladet efter sändningen.

Starkt förtroende

På frågan varför partivännerna har så svårt att säga att de har förtroende för honom, svarade Juholt att han fortfarande känner ett starkt förtroende inom partiet.

– Många har uttryckt att de personligen och kollektivt har förtroende för mig. Sedan finns de dom som har uttryckt sig på ett annat sätt - varför de gjort det har jag inga kommentarer till. Nu är det en gång för alla - om det funnits någon tveksamhet - att det är jag som har förtroende att leda partiet.

”Känner ett väldigt starkt stöd”

I helgen håller Socialdemokraterna förtroenderåd. Juholt vill inte säga om hans förtroende som partiledare kommer att vara på agendan.

– Fokus är ställt på att prata om den ekonomiska politiken. Jag känner så starkt efter min resa runt om i landet där jag har träffat tusentals medlemmar och allmänhet för att lyssna in stödet. Jag känner ett väldigt starkt stöd - vi har gjort rätt.

Är du partiledare 2014?

– Vi har kongress 2013, jag räknar med att få fortsatt förtroende då och därmed leda partiet i valrörelsen 2014, säger Håkan Juholt.