”Hans största kris någonsin”

Forskare och politiker överens: Kungen måste berätta sanningen

1 av 4 | Foto: Foto: LINA BOSTRÖM EINARSSON
”STATSSKICKET ÄR ÄVENTYRAT” ”Sverige kan inte ha en statschef som ljuger gång på gång”, säger monarkiforskaren Carl-Erik Grimstad.
NYHETER

Han ”vände blad” efter skandalboken och nekade till all kännedom om vännernas kontakter med kriminella.

Nu – efter Aftonbladets senaste avslöjanden – upplever kungen sitt livs största kris.

– Han kommer att lämna över ett konkursbo i förtroende till sin dotter, säger den norske statsvetaren och monarkiforskaren Carl-Erik Grimstad.

Tretton månader har gått. Men efterskalven från boken ”Den motvillige monarken” tycks inte ta slut.

I lördags publicerade Aftonbladet en bandinspelning, där kungens barndomsvän Anders Lettström säger att han informerade kungen om sina försök att tysta bokens huvudkälla, klubbägaren Mille Markovic.

”Stor skandal”

I en intervju med nyhetsbyrån TT i våras nekade kungen helt till att ha känt till Lettströms kontakter med kriminella.

Därför slog Aftonbladets avslöjande ner som en bomb i helgen. Landets största medier har rapporterat om inspelningen och i SVT:s ”Agenda” i går hölls en debatt på temat ”Ljög kungen?”

– Det här är en följetong och skandal av stora mått. Utan tvekan den svenska statschefens största kris någonsin, säger Carl-Erik Grimstad.

– Sverige kan inte ha en statschef som ljuger gång på gång.

Svenske statsvetaren Ulf Bjereld ser också stora problem med trovärdigheten:

– Att kungen sanktionerar kontakter med kriminella är helt oacceptabelt, att han inte heller vill bestrida uppgifterna är anmärkningsvärt.

Bör utredas

Thomas Sjöberg, författare till ”Den motvillige monarken”, hoppas att frågan nu uppmärksammas politiskt:

– Kungen är ordförande i utrikesnämnden. Det är mycket märkligt att frågan om hans påstådda insyn i kontakterna med den kriminella världen inte redan ligger på riksdagens bord.

Peter Eriksson (MP), ordförande i konstitutionsutskottet, anser att kungen själv borde initiera en utredning.

– Sanningen måste fram. Det borde även ligga i kungens eget intresse så vi kan få ett slut på den här karusellen, säger han.

Hovet tiger

Carl-Erik Grimstad tror inte att det som hänt får kungen att abdikera:

– Men statsskicket är äventyrat och jag hoppas att kungen ägnar resten av sin karriär åt att bygga upp det förtroendekapital som nu kastats bort.

Hovet vill inte yttra sig om kritiken.

– Vi ser inget behov av att kommentera de här uppgifterna vidare, säger presschefen Bertil Ternert.

FAKTA

Detta har hänt

4 november 2010

Boken ”Den motvillige monarken” ges ut. Innehållet, kungens besök på strippklubbar och umgänge med så kallade ”kaffeflickor” får enorm uppmärksamhet.

4 november 2010

Kungen kallar till presskonferens i älgskogen och ”vänder blad” utan att dementera uppgifterna.

4 november 2010

Huvudkällan i ”Den motvillige monarken”, Mille Markovic, säger att han har komprometterande bilder på kungen som han avser att publicera.

12 november 2010

Kungens påstådda älskarinna, artisten Camilla Henemark, talar ut i Expressen.

8 december 2010

Aftonbladet avslöjar att kungens vänner anlitat gangsterledaren Milan Sevo och hans livvakt Daniel Webb för att få Mille Markovic att dementera uppgifterna i boken.

23 maj 2011

Efter att först ha nekat erkänner Anders Lettström att han anlitat personer med kopplingar till den kriminella världen. Han hävdar att kungen inte känt till något.

24 maj 2011

Kungen ger en skriftlig kommentar via informationschefen Bertil Ternert: ” Jag tar självklart avstånd från all form av förhandling med kriminella.”

30 maj 2011

Kungen ger en närmast unik intervju till TT där han förnekar att det finns bilder på honom i komprometterande situationer. Han säger sig inte känna till att personer från undre världen anlitats, och att Lettströms förtroende är förbrukat.

3 december 2011

Aftonbladet publicerar bandupptagningar från Anders Lettströms möten med Daniel Webb, som tyder på att kungen hela tiden varit informerad om nedtystningsförsöken.

ARTIKELN HANDLAR OM