”Kungabilden är troligen manipulerad”

NYHETER

I dag publicerar tidningen Expressen en komprometterande bild på en man som påstås vara kung Carl Gustaf.

Bilden, som porrklubbsägaren Mille Markovic säger sig förfoga över, visar kungen samt flera lättklädda kvinnor.

Men tidningen har låtit tre olika expertföretag analysera fotot – och alla tre slår fast att det har manipulerats.

I januari kommer en biografi om den dömde gangstern och före detta porrklubbsägaren Mille Markovic, 50.

I boken, som har skrivits av Deanne Rauscher, kommer en bild publiceras.

Den föreställer på en man som sitter tillbakalutad och tittar på avklädda kvinnor.

”Omfattande manipulation”

Bilden är tagen från en analog videofilm.

Den har några decennier på nacken, och påstås föreställa Sveriges regent.

Men Expressen har låtit tre olika bildföretag graska fotografiet. Och de är rörande överens om att bilden är, åtminstone delvis, manipulerad.

Andrew Philip Laws från LGC Forensic är en av de som synat fotografiet. Han säger att bilden har utsatts för ”omfattande manipulation”.

– I vissa fall har innehållet dolts, och i andra kan det ha ändrats. Det är min uppfattning att en manlig person på elektronisk väg kan ha "klistrats in" i scenen, säger han till Expressen.

”100 procent äkta”

Aftonbladet träffade Mille Markovic utanför Solna tingsrätt strax före klockan nio idag, när han åtalades för att bland annat ha hotat att skjuta en polisman, samt för förberedelse till grov misshandel.

Markovic berättade vid tingsrätten att han var nöjd med Expressens publicering och kallade det hela ”bra reklam”, trots att tre experter hävdar att bilden är manipulerad.

– Det blir mycket uppmärksamhet runt bilderna när jag ska lansera dem, säger han.

– Dom är 100 procent äkta.

Vägrade kommentera

Men om denna och eventuella andra foton på kungen är falska så blir det än mer märkligt att kungens vän Anders Lettström tidigare försökt köpa loss bilder från kriminella.

Aftonbladet avslöjade för ett år sedan att Anders Lettström ville köpa påstådda skandalbilder på kungen och samtidigt få Mille Markovic att mot betalning dementera allt han sagt i boken om kungagängets vilda festande.

När det avslöjades förnekade kungen att han känt till Lettströms kontakter med kriminella och tog offentligt avstånd från sin vän.

Men för knappt två veckor sedan publicerade Aftonbladet dittills hemliga bandinspelningar där Lettström avslöjade att kungen i själva verket var informerad. På band pratar Lettström med den 41-årige Daniel Webb om hur han talat med kungen.

När nyheten kom ut lade hovet locket på och vägrade kommentera Aftonbladets avslöjande.

Den ende som pratade var Lettström, som hävdade att inspelningen var manipulerad. Men de experter som granskat banden på uppdrag av Aftonbladet slog fast att banden var äkta.

Någon vecka senare ändrade Lettström sig igen och hävdade att han istället ljugit om kungen på bandet och att han bara sagt det som han ”trodde att de kriminella ville höra”.

FAKTA

Detta har hänt:

  4 november 2010:

Boken ”Den motvillige monarken” ges ut. Kaitlen om kungens besök på strippklubbar och hans umgänge med så kallade ”kaffeflickor” får enorm uppmärksamhet.

  4 november 2010:

Kungen kallar till presskonferens i älgskogen i Västergötland och säger att han och hans familj ”vänder blad”.

  4 november 2010:

Huvudkällan i ”Den motvillige monarken”, Mille Markovic, säger att han har komprometterande bilder på kungen som han avser att publicera.

  12 november 2010:

Kungens påstådda älskarinna, Camilla Henemark, talar ut i Expressen om parets affär.

  8 december 2010:

Aftonbladet avslöjar att kungens vänner anlitat gangsterledaren Milan Sevo och hans livvakt Daniel Webb för att få Mille Markovic att dementera uppgifterna i boken.

  23 maj 2011:

Efter att först ha nekat erkänner Anders Lettström att han anlitat personer med kopplingar till den kriminella världen. Han hävdar att kungen inte känt till något.

  24 maj 2011:

Kungen ger en skriftlig kommentar via informationschefen Bertil Ternert: ” Jag tar självklart avstånd från all form av förhandling med kriminella.”

  30 maj 2011:

Kungen ger en närmast unik intervju till TT där han förnekar att det finns bilder på honom i komprometterande situationer. Han säger sig inte känna till att personer från undre världen anlitats, och att Lettströms förtroende är förbrukat.

  3 december 2011:

Aftonbladet publicerar bandupptagningar från Anders Lettströms möten med Daniel Webb, som tyder på att kungen hela tiden varit informerad om nedtystningsförsöken. Lettström hävdar att det inte är han på bandet.

  8 december 2011:

Anders Lettström gör en helomvändning och erkänner att det visst är han på banden. Han skriver på DN Debatt att kungen vare sig var inblandad i, eller informerad om, hans ”olyckliga kontakter med kriminella”.
16 december 2011:

Tidningen Expressen publicerar den påstådda ”kungabilden”, men tre olika experter hävdar att bilden är manipulerad.

ARTIKELN HANDLAR OM