Sigtunamamman lider av allvarlig psykisk störning

NYHETER

Den 31-åriga kvinnan som misstänks ha mördat sina två barn, fyra och åtta år gamla, lider av en allvarlig psykisk störning.

Hon bör inte dömas till fängelse enligt en stor rättspykiatrisk undersökning.

Bröderna Elias, 4, och Tevin, 8, hittades döda utanför Sigtuna. Deras mamma har erkänt att hon tog deras liv.

Fyraårige Elias och hans åttaårige bror Tevin hittades döda i vattenbrynet vid Munkholmen i Sigtuna den 19 september i år.

Dagen innan hade Elias pappa, Carl-Gunnar Wiman, anmält de två barnen saknade.

Mått psykiskt dåligt

Pojkarnas mamma greps samma dag misstänkt för att ha bragt sina söner om livet.

Den 31-åriga kvinnan nekade först, men i samband med att hon häktades erkände hon att det var hon som låg bakom pojkarnas död.

Sedan dess har hon suttit häktad.

Under tiden i häktet har kvinnan mått mycket dåligt psykiskt och fått mediciner och extra tillsyn.

Brister i gråt

I den första lilla sinnesundersökning, en så kallad P7:a, framgår att kvinnan svarar undvikande på frågor om morden och brister i gråt.

Resultatet av den stora rättspsykiatriska undersökningen som i dag lämnades in till Attunda tingsrätt är att kvinnan led av en allvarlig psykisk störning vid tiden för dådet och även i dag.

Detta kommer troligtvis att innebära att om den 31-åriga kvinnan döms för morden kommer hon att dömas till sluten rättspsykiatrisk vård och inte fängelse.

"Levde för sina barn"

Motivet till dubbelmordet är fortfarande oklart.

Men vänner till den 31-åriga tvåbarnsmamman har sagt att hennes tillvaro efter en resa till Kenya i somras. Hon förlorade jobbet. Högen med de obetalda räkningarna växte och elen stängdes av. Hon fick ingen hjälp och isolerade sig.

– Min syster levde för sina barn och de levde för henne. Hon måste ha varit så deprimerad och kommit till en punkt då hon inte såg någon annan utväg... Jag vet att hon inte ville göra det här. Oavsett vad som händer kommer jag alltid att älska henne, har kvinnans lillasyster Caroline W Kamau tidigare sagt.

Åtal i målet ska väckas den 5 januari.

FAKTA

Detta har hänt:

Den 19 september i år klockan 22.11 larmar pappan till den fyraårige pojken polisen. Han har då blivit uppringd av den 30-åriga mamman som säger att något otäckt hänt barnen.

En halvtimme senare inleder polisen en omfattande eftersökningsinsats.

Brödernas kläder hittas vid strandkanten vid Munkholmen i Sigtuna och sökandet inriktas mot vattnet.

Morgonen efter grips kvinnan i sin lägenhet. Polisen gör iakttagelser som stärker deras misstankar om att barnen utsatts för brott. Och på eftermiddagen hittas de båda pojkarna döda i vattnet.

Klockan 15.20 anhålls den nu 31-åriga mamman skäligen misstänkt för mord på  sina två barn. Hon nekar till brott i förhör.

Den 23 september, i samband med häktningen, erkände kvinnan morden.