”Han högg som mot Anna Lindh”

Mijailovic misstänks ha attackerat medfånge med skruvmejsel

Foto: Foto: CONNY SILLÉN
De intagna ska ha befunnit sig på Kumlaanstaltens terapiavdelning för psykiskt sjuka när Mijailo Mijailovic plötsligt gick till oprovocerat angrepp.
NYHETER

Attacken kom helt oprovocerat.

Mijailo Mijailovic, 33, misstänks ha huggit sin medfånge i buken med en skruvmejsel.

– Det var på samma sätt som han högg utrikesminister Anna Lindh, säger en källa.

Foto: Foto: JERKER IVARSSON
”FULLKOMLIGT ISKALL” Efter det brutala överfallet inne på Kumlaanstalten visade Mijailovic inga känslor alls, enligt ett vittne.

Vansinnesattacken på Kumlaanstalten inträffade vid fyratiden i torsdags eftermiddag.

Enligt uppgift till Aftonbladet befann sig de intagna på anstaltens terapiavdelning för psykiskt sjuka. Då gick Mijailovic, enligt polisens misstankar, till oprovocerad attack mot en av sina medfångar – en 21-årig man.

– De stod och väntade på att få bli visiterade för att kunna gå tillbaka till avdelningen när Mijailovic plötsligt överföll offret med en skruvmejsel. Offret böjde sig framåt, chockad naturligtvis. Och kläderna blev alldeles blodiga, säger ett ögonvittne.

Slumpvist utvalt offer

Enligt en annan välinsatt källa var attacken en kopia av mordet på utrikesminister Anna Lindh 2004.

– Han högg mot honom flera gånger, på samma sätt som mot Anna Lindh. Två hugg träffade buken och skadade levern.

Ett stort antal vårdare och intagna fanns snabbt på plats och kunde stoppa överfallet. Mijailovic sprang då in på toaletten och gömde sig.

– Vakterna knackade på dörren och efter någon minut kom han ut. Fullkomligt iskall. Han visade inga känslor över huvud taget, säger vittnet.

Offret fördes omedelbart till Universitetssjukhuset i Örebro med skador på levern. Hans tillstånd uppgavs i går vara stabilt.

Något motiv till händelsen är ännu inte känt.

– Offret och gärningsmannen verkar inte ha haft någon tidigare dispyt. 21-åringen är nog helt slumpvis utvald. Han kunde ha gett sig på vem som helst, säger en källa.

Har uppträtt oroligt

Mijailovic dömdes till livstids fängelse av Högsta domstolen i december 2004. Han började då avtjäna sitt straff på Kumlaanstalten, men har sedan dess vistats på Tidaholmsanstalten och flera rättspsykiatriska kliniker, bland annat i Sundsvall och Växjö.

Han kom tillbaka till Kumla för bara en månad sedan.

Enligt uppgift till Aftonbladet har han mått dåligt och uppträtt mycket oroligt sedan dess.

År 2008 överföll Mijailovic en annan intagen, den före detta nazistledaren Niclas Löfdahl, på Rättspsykiatriska kliniken i Växjö, och i september 2005 misshandlade han en annan patient på rättspsykiatriska kliniken i Sundsvall.

Kenneth Gustafsson, anstaltschef på Kumla, vill inte namnge de inblandade i torsdagens attack. Men han bekräftar att Mijailovic har en våldsam historik innanför murarna:

– Det är ganska känt att Mijailovic är en sådan person som varit inblandad i liknande händelser.

Isoleringscell

Attacken utreds nu av polisen. Mijailovic misstänks för grov misshandel.

– Jag kan inte säga så mycket mer än att en förundersökning är inledd, säger polisens utredare Lars-Åke Eckers.

I går hölls förhör med vittnen inifrån fängelset.

– Vi har ännu inte hört den misstänkte gärningsmannen. Det sker möjligen efter helgerna, säger Eckers.

Mijailo Mijailovic är för närvarande placerad i isoleringscell.

FAKTA

Erkände knivmord på utrikesministern

■ ■ Anna Lindh attackerades på eftermiddagen den 10 september 2003 på varuhuset NK i Stockholm. Hon var där med en nära väninna för att handla i Filippa K-butiken när en man plötsligt attackerade henne med en kniv.

■ ■ Anna Lindh var vid medvetande efter attacken, men blödde kraftigt från magen.

■ ■ Samtidigt flydde gärningsmannen ut genom varuhuset och försvann i vimlet utanför.

■ ■ Anna Lindh fördes med ambulans till sjukhus där det konstaterades att hon blödde kraftigt från en skada i levern. Hon opererades, men läkarna lyckades inte stoppa blödningen.

Under natten försämrades hennes tillstånd.

■ ■ Klockan 05.25 den 11 september avled Sveriges utrikesminister av sina skador.

■ ■ Gärningsmannen var den då 20-årige Mijailo Mijailovic. Efter attacken flydde han till fots ut ur NK-huset. Han gick in i en frisersalong och bad om en klippning.

■ ■ Han angavs av en kompis en vecka efter mordet. Vännen hade känt igen Mijailovic från de övervakningsbilder som polisen offentliggjort i mordutredningen.

■ ■ Den 24 september greps Mijailovic av polisen. Under den första tiden i häktet nekade han till mordet, men knöts till brottet genom sin dna. Den 6 januari 2004 erkände han för sin advokat.

■ ■ När han skulle förklara mordet uppgav han att han plötsligt hade hört röster i sitt huvud som uppmanade honom att attackera utrikesministern.

ARTIKELN HANDLAR OM