Kraftigt jordskalv nära Tokyo

Foto: Google
Skalvet inträffade intill de japanska Izuöarna, vid det röda krysset på kartan.
NYHETER

Ett jordskalv med magnituden 7,0 har inträffat nära Izuöarna, 56 mil från Tokyo, enligt Japapans meteorologiska institut.

Skalvet ägde rum omkring klockan 14.30 på morgonen lokal tid.

Ingen tsunamivarning är utfärdad, enligt lokala myndigheter.

Izuöarna ligger utspridda i havet utanför Tokyo och skalvet inträffade på omkring 37 mils djup nära ön Torishima, uppger AFP.

Byggnader i huvudstaden började svaja av skalvet, men inga uppgifter har kommit om att några byggnader eller personer ska ha skadats.

”Märkte inte ens”

Inte heller Emperor's Cup, fotbollsturneringen som pågår på stadens nationalarena, påverkas av skalvet, skriver AFP.

– Vissa människor som var ute och gick ska inte ens ha märkt av skalvet, säger en talesperson för Tokyo Disneyland till AFP.

Han berättar att vissa åkturer automatiskt stängdes av när skalvet kom men att det efter bara några minuter åter var liv och rörelse i nöjesparken, som på nyårsdagen hade tiotusentals besökare.

Vare sig tåg eller flyg i huvudstaden verkar ha påverkats av skalvet.

Höll ta om skalv

Det har gått mindre än ett år sedan ett jordskalv med en magnitud på 9,0 orsakade enorm förödelse i landet och kostade över 19 000 människors liv.

I sitt nyårstal pratade landets kejsare, Akihito, om katatstrofen.

– Vårt land går nu igenom en svår tid på grund av jordbävningen och andra faktorer. Men jag hoppas att människors hjärtan kommer att fortsätta vara starka, att alla kommer att härda ut och att vi tillsammans ska bygga en bättre morgondag, sa han på nyårsafton.