De fick fly från skredet

”Det känns overkligt att det händer oss”

Tore Lervang, 35, Lise Christensen, 35, Aurora Lervang, 5 och Matilde Lervang, 3, fick bara med sig några få saker när de snabbt fick lämna sitt hem.
NYHETER

TRONDHEIM. Det jättelika jordskredet utanför Trondheim chockar Norge.

Rasklyftan var i går kväll 300 meter lång, 100 meter bred och 20 meter djup och räddningstjänsten varnade för fler skred.

– Vi fick två minuter på oss att packa, säger Lise Christensen, 35.

Rasområdet i Norge.

Det var dagen efter nyårsfesten och alla i familjen var lite trötta, men de drog ändå på barnen overallerna och gav sig ut i snön.

Mitt i pulkaåkandet med Aurora, 5, och Matilde, 3, såg mamma Lise Christensen hur en polisbil rullade in på gården, knappt två mil norr om Trondheim.

– Polisen sa att vi bara skulle sätta oss i bilen, men vi insisterade på att få hämta några saker. Vi fick två minuter på oss, säger Lise Christensen.

Räddade bilder

När Aftonbladet träffar henne är hon klädd i mysbyxor, en varm tröja och färgglada strumpor. Hon sitter i en hotellobby, i väntan på ett rum. Bredvid henne i en soffa ligger Matilde och sover.

Lise försöker beskriva känslan av att gå in i sitt hem, veta att man kanske aldrig återvänder – och ha två minuter på sig att packa.

– Man föreställer sig att man skulle vara rationell om det hände, säger hon och skakar på huvudet.

Det blev varsin väska åt barnen, fylld med deras gosedjur - och hårddisken, med alla familjens bilder.

Sedan var det dags att hoppa in i bilen.

Vill inte återvända än

– När man sitter här och ser på nyheterna så känns det overkligt att det händer hos oss. Huset har klarat sig än så länge, men sprickan blir lite längre hela tiden och den går mot vårt håll. Det är ett par hundra meter kvar till huset, säger Lise Christensen.

Insatsledaren vid raset, Geir-Arne Sjøhaugen, säger till Aftonbladet att huvudraset verkar vara över. Ett par av pappa Tore och Lises grannar har redan fått återvända hem.

Men Lise är inte så säker på att hon vill göra det.

– Just nu känns det tryggt att vara evakuerad. Då vet vi i alla fall att vi är säkra, säger hon.

FAKTA

Därför skedde skredet

Området runt Byneset vilar på osäker mark, så kallad kvicklera. Leran är gammal havsbotten som innehåller mycket salt. När färskvatten tränger ner i marken blir den instabil, enligt geologerna.

Det har kommit rekordstora mängder regn i Trondheim i december, 30–40 procent mer än normalt. I kombination med höga temperaturer har nederbörden fått marken att luckras upp.

– Högt vattentryck ihop med kvicklera kan vara orsaken. Det kan räcka med ett litet skred för att det sedan ska bli en dominoeffekt i marken, säger Carina Hultén på Statens geotekniska institut.