Gangsterdåd som skakade Malmö 2011

1 av 5 | Foto: KRISTER HANSSON
En 36-årig man avrättades vid parkeringen vid Sibbarps kallbad den 11 maj.
NYHETER

5 januari - skottlossning

Ett flertal skott avlossas i området Holma i södra Malmö. En bil ses därefter lämna platsen i hög hastighet. Ingen person träffas. En 29-årig medlem i den så kallade K-falangen som bor i området uppger för polisen att han misstänker att han var måltavla för skotten.

14 januari - mordförsök

En 38-årig man blir beskjuten och träffas i benet i en trappuppgång i ett hus på Lindängen i södra Malmö. Två yngre män har sett på brottsplatsen, men ingen har gripits.

13 februari - mordförsök

En bil kör upp jämsides med en annan och flera skott avlossas från ett automatvapen på inre ringvägen. Alla i den beskjutna bilen överlever. Flera av dem tillhör K-falangen, och i bilen finns den 29-åring som bodde i närheten av skottlossningen i Holma den 5 januari.

5 mars - mordförsök

En 43-årig man blir beskjuten i ett parkeringsgarage på Möllevången i centrala Malmö, men klarar sig utan skador. 43-åringen har tidigare varit inblandad i skottlossning, då han sommaren 2010 sköt ner en ledande person i ett kriminellt nätverk.

9 april - sannolikt mord

Den 31-årige mannen lämnar sitt föräldrahem i stadsdelen Kroksbäck och försvinner spårlöst. Polisen är övertygad om att han mördats. Han umgicks i kriminella kretsar, och flera personer från Outlaws har förhörts i ärendet.

11 maj - mord

Den 36-årige mannen sköts kallblodigt ihjäl vid sin bil utanför kallbadhuset i Sibbarp. Mannen ingick i en kriminell gruppering, med kopplingar till M-falangen, och han hade haft affärer med den man, Torgny Jönsson, som kallas Maffians bankir.

10 juli - mord

En 35-årig dörrvakt på en svartklubb på Norra Grängesbergsgatan knivhuggs till döds efter ett bråk med flera personer ur Brödraskapet. Den 31-årige gängledaren för Brödraskapet Alex Ghara Mohammidi som sköts till döds på en taxifirma, har suttit häktad för mordet, men släppts.

4 augusti - mordförsök

Flera skott avlossas mot ett lägenhetsfönster på Sorgenfrivägen. I lägenheten intill den som träffas bor en av de personer i Brödraskapet som frisläppts efter att ha varit misstänkt för mordet på Norra Grängesbergsgatan.

19 augusti - mordförsök

En medlem i Black Cobra skjuts ned på Möllevångstorget. Flera personer ur Bandidos finns på platsen. Men ingen grips. Den skjutne mannen överlever.

21 augusti - mord

Tre maskerad män höjer sina vapen mot en nittonårig man utanför en kebabkiosk på Lönngatan. Han skjuts till döds med flera skott. 19-åringen har kopplingar till Black Cobra. Två bröder ur K-falangen greps och häktades en månad senare.

24 november - mord

Alex Ghara Mohammidi, 31, skjuts ihjäl på ett taxikontor. Han var ledare för gänget Wolfpack, och har tidigare suttit häktad, misstänkt för mordet på Norra Grängesbergsgatan den 10 juli.

20 december - mord

Två maskerade män springer ner i en kafélokal på Falsterbogatan där renoveringsarbete pågår. De skjuter en 55-årig man till döds. Polisen misstänker att gärningsmännen egentligen var ute efter en släkting till mordoffret.

26 december - mord

Sent på kvällen kommer en man, maskerad som med en nunnemask in i en föreningslokal på Västanforsgatan i Malmö. Han skjuter ihjäl 27-årig taxichaufför. Ytterligare två personer skottskadas.

31 december - mord

En 15-årig pojke hittas skjuten i huvudet och bröstet i en trappuppgång på Ramels väg i Malmö. Pojken avlider senare på sjukhus av sina skador.

Källa: Sydsvenskan, Aftonbladet