Ami, 29, nätshoppade för 4 000 i månaden

Näthandel gör att unga kvinnor ökar mest hos Kronofogden

Foto: BJÖRN LINDGREN/BLIPIX
Ami Abelin, 29, var beroeonde av nätshopping.
NYHETER

Nätshopping gör att unga kvinnor är gruppen som ökar mest hos Kronofogden.

När det var som värst för Ami Abelin, 29, handlade hon kläder för 4 000 kronor i månaden.

– Det var för att må lite bättre, säger hon till Aftonbladet.

Ny statistik från Kronofogden visar att unga kvinnor ökar mest hos Kronofogden – och nätshopping är den största orsaken.

Började smått

Ami Abelin, 29, taxichaufför i Höganäs, beskriver hur hon tidigare var beroende av shopping på nätet.

– Det började, för kanske sju år sedan, med små saker. Något litet smycke eller så. När man sedan märkte hur lätt det var, växte det och blev större och större.

Som mest handlade hon för mellan 3 000–4 000 kronor i månaden, mest kläder.

– Det gick i vågor, och det var som värst när jag mådde dåligt. Då shoppade jag för att må lite bättre. Det är fiktiva pengar som inte känns verkliga när man bara klickar och fakturan dröjer till nästa månad.

Blev ond cirkel

Nätköpandet fungerade som ångestdämpande för stunden.

– Först mådde man lite bättre av att ha shoppat. Men i efterhand fick man dåligt samvete och ekonomin blev allt sämre, säger Ami Abelin.

Tillsammans med sin fru Camilla Abelin Antonsson, 27, blev hon skuldsatt. I april i fjol var de med i TV3:s program Lyxfällan. Nu är deras ekonomi bättre, men det är enligt Ami Abelin inte programmets förtjänst.

– Nej, det har att göra med att jag mår bättre och känner mig själv mer. När man har bättre självkänsla behöver man inte visa vem man är med vilka skor och kläder man har på sig.

Fler tjejer än killar

Män är fortfarande generellt mer skuldsatta än kvinnor. Men statistik från Kronofogden visade i mars i fjol att unga kvinnorna ökade mest hos Kronofogden.

En studie sattes igång för att ta reda på orsaken. Studien är inte färdig ännu, men preliminära resultat från ett urval av 1 000 ärenden i maj 2010 visar att kvinnors ökande nätshopping är orsaken.

— Vi ser fler nätshopping som anledning hos fler tjejer än killar, säger Jan Åkerlund, förebyggare hos Kronofogden.

"Trycket på tjejer större"

Han resonerar om anledningen till att främst tjejer skuldsätts av nätshopping.

– Det beror nog på att det som tidigare bara kunde köpas kontant i butik nu kan köpas via nätet mot faktura. Och trycket på unga kvinnor kan vara högre än på unga män att hänga med i mode. Det här handlar många gånger om små skulder som kommer av köp av kläder, skivor, böcker  omega 3-kapslar och liknande, säger Jan Åkerlund.

Är man äldre med fast jobb är det lättare att klara av att binda upp sig på årsavbetalningar.

– Är man ung och har deltidsarbete eller visstidsanställning kan det vara svårare att planera sin inkomst.

Forskare: "Lätt lockas med"

Anna Broback, ekonomie doktor vid Handelshögskolan i Stockholm, har forskat om konsumtionsvanor.

– Det är så lätt att sitta hemma vid sin dator och lockas med av snyggt packeterade erbjudanden, där det lockas med att "varan snart kan vara slut", säger Anna Broback.

Varför unga tjejer är överrepresenterade bland nätshoppare hos Kronofogden tror hon dels har att göra med att det främst är unga som handlar på nätet, dels att andra källor som exempelvis modebloggar påverkar unga tjejer i högre grad än killar.

Spontanköp farligast

– Killar gör inte fullt så många spontanköp, och det är spontanköpen som är farligast. Då är man mindre rationell och tar inga ekonomiska hänseenden.

Vid spontanköp tenderar många att bortse från att flera mindre summor blir stora utgifter när de läggs ihop, påpekar Anna Broback.

En amerikansk studie från 2006 visade att män shoppade lika mycket som kvinnor på nätet.

– Det kan säkert ha ändrats nu, med ökningen av modebloggar och annat, där tjejer tar till sig vad andra tjejer köper och rekommenderar som "bästa köp". Nätprodukterna som shoppas är ofta moderelaterade och man har anpassat mycket till hur tjejer handlar. Reklam förstärker beteendet ytterligare.

FAKTA

Unga kvinnor ökar mest hos Kronofogden

Det totala antalet ansökningar om betalningsförelägganden i Sverige under 2010 ökade med tre procent till dryga 1,2 miljoner ärenden.

Den högsta ökningen gäller 20-åringarna, vars obetalda skulder har ökat med nio procent från 18 100 ärenden 2009 till 19 700 ärenden 2010.

Även om män generellt fortfarande är mer skuldsatta än kvinnor, är ökningen bland unga kvinnor dubbelt så stor som ökningen bland unga män.

Kronofogdens preliminära analys av statistiken visar att nätshopping är en stor del av anledningen till ökningen av betalningsanmärkningar bland unga kvinnor.
 

Källa: Kronofogden.