Ardiwan, 15, sköts ihjäl på nyårsnatten

Foto: Krister Hansson
Mördades på nyårsnatten ”I samband med begravningen planerar vi en stor demonstration i centrala Malmö,” berättar Diaa Noman. ”Vår tanke är att bära Ardiwans kista med oss som en protest mot våldet i Malmö.”
NYHETER

MALMÖ. 15-årige Ardiwan Samirs föräldrar befann sig i en lägenhet bara några meter från den plats där deras son sköts ihjäl på nyårsnatten.

– Jag åkte själv med honom i ambulansen, säger pappan Diaa Noman som nu kräver att regeringen gör något åt våldet i Malmö.

Foto: Krister Hansson
Pappan Diaa Noman kräver nu att regeringen gör något åt våldet i Malmö.

I dag samlades ett par hundra släktingar och vänner till den mördade Ardiwan Samir i en lokal i centrala Malmö. Där höll man en minnesstund över pojken. En bild på honom fanns uppställd intill brinnande ljus.

– Det har kommit släktingar från bland annat Holland och Tyskland, berättar en kusin till Ardiwan. I dag är det bara männen som samlas här, kvinnorna finns på en annan plats.

Såväl offfrets pappa Diaa Noman som hans farfar Samir Noman fanns med vid högtiden.

– Nu måste polisen och regeringen agera, förklarar de. Det är inte acceptabelt att människor dödas i Malmö och på Rosengård. Nu drabbas även barn.

Han berättar att han tillsammans med sin fru och sonen besökte släktingar på Rosengård under nyårsnatten.

– Vi var ute och tittade på fyrverkeriet vid tolvslaget, sedan gick vi alla in, alla utom Ardiwan. Han stannade utanför och stod vid ett gäng på fem, sex ungdomar.

– De andra måste ha sett vad som hände när han sköts. Där har polisen sina vittnen. Han sköts bara fem minuter efter att vi andra gått in i lägenheten.

Ardiwan Samir hittades ihjälskjuten i porten intill den där föräldrarna fanns.

– Jag åkte med honom i ambulansen och var med på sjukhuset under dagen, berättar pappan och visar en bild som han tagit med sin mobilkamrera.

Bilden visar hans son på sjukhuset, timmarna innan han dog.

Polisen har ännu inga spår efter mördaren.

– Vi har hållit många förhör och lägger pussel, säger spaningsledare Bertil Isberg-Jönsson. Vi arbetar med flera olika terorier om motivet.

Under dagen obducerades kroppen.

– I samband med begravningen planerar vi en stor demonstration i centrala Malmö, berättar Diaa Noman. Vår tanke är att bära Ardiwans kista med oss som en protest mot våldet i Malmö.

Familjen hoppas att Malmöborna ska ställa upp och att det blir en massiv manifestation mot våldet.

– Regeringen måste förstå och reagera, förklarar Diaa Noman.

ARTIKELN HANDLAR OM